„Chiar dacă e greu să te întorci în trecut, să depeni amintiri despre oameni dragi, care azi nu mai sunt, m-am hotărât totuși să vă povestesc despre tatăl meu. Dumnezeu să-l odihnească! Se spune că destinul îi este scris fiecăruia dintre noi, încă de la naștere. Iar ceea ce am să vă spun vine să confirme asta. Momentul de la care vreau să pornesc este anul 1999. Atunci, tata a primit parohie într-un sat din județul Suceava, numit Florința.

Oamenii se apropie prin credință

Poate că viața noastră ar fi decurs normal și lin, dacă tata nu s-ar fi îmbolnăvit. Era atât de entuziasmat de locul acela în care slujea, deși nu avea nici casă parohială! Dar cancerul la oase nu părea să-i dea foarte multe șanse. Ceea ce îl ținea mereu pe gânduri și chiar îl îngrijora era faptul că nu avea un dascăl în biserică. A început să se roage, în fiecare seară, la miezul nopții, la Maica Domnului, în speranța că Dumnezeu îl va ajuta să găsească omul potrivit.

După câteva săptămâni, într-o dumincă dimineața, tata s-a îmbrăcat în grabă și i-a zis mamei să vină repede cu el, căci urmează să-l viziteze cineva. La puțin timp după aceea, pe poarta bisericii a intrat un bărbat, în jur de 50 de ani ca vârstă. Era ușor confuz. Dând cu ochii de tata, bărbatul a spus: «Am venit, părinte, pentru că mi s-a spus că-ți cauți dascăl. Numai că parcă-mi păreai mai înalt când te-am văzut.» În replică, tata i-a răspuns: «Știam că ai să vii. Te așteptam. Haide să vorbim în biserică!» Fără să se fi cunoscut vreodată, dialogul era cel puțin straniu, iar mama a rămas încremenită de uimire. Cine avea să știe atunci că visele pot fi fragmente de realitate?

Maica Domnului ascultă rugile

Dascălul Stamovei, căci așa se numea bărbatul cu pricina, i-a povestit tatălui meu cum i-a apărut în vis Maica Domnului și-a spus să meargă la Florința, unde preotul are nevoie de el. Om cu frică de Dumnezeu, a trecut cu vederea acel vis, prima dată. Dar s-a repetat nopți la rând, până când, Maica Domnului i l-a arătat pe tata și i-a povestit toată viața lui. Atunci, dascălul Stamovei s-a hotărât să asculte vocea Sfintei Fecioare și să vină să se convingă dacă există cele aflate în vis. Nu mică i-a fost mirarea când a văzut că totul era adevărat.

Mai mult, tata o visase pe Maica Domnului în noaptea aceea și ea îi spusese că va veni dascălul. După un an de la această întâmplare, tata s-a stins din viață. Dar, cu câteva luni înainte, atitudinea lui ne dădea motive de îngrijorare. Vorbea prin somn cu voce tare, ținea slujbe. După ce a decedat, am rămas 6 frați, 4 fete și 2 băieți, minori, numai cu mama. A fost foarte greu. Dar tata nu ne-a părăsit. A ținut legătura cu dascălul Stamovei, care și-a notat tot ce i-a transmis tata în vise, dar a făcut un legământ, să nu povestească nimic, până în clipa în care îi va veni ceasul să moară. Așa ne-am dat seama că Dumnezeu și Maica Domnului ascultă, dacă ne arătăm credința.

Sursa foto: 123rf.com