Unul dintre cele mai dezbătute subiecte de pe contul ei de socializare este cel al răcelilor la copiii din Islanda. Spre deosebire de țara ei natală și, exact la fel și în România, islandezii nu îi înfofolesc pe cei mici, nu-i țin acasă atunci când sunt răciți, ci îi trimit în continuare la școală sau grădiniță.

Anastasia Cruz, o tânără care a studiat Istoria și a scos, în 2022, romanul ei de debut, „Vremena”, s-a căsătorit cu Marus, fiul unui celebru actor islandez. Locuiește cu el și cu fiica lor în vârstă de doi ani în Islanda. Ea se autointitulează „prietena ta de la Polul Nord”, iar informațiile pe care le oferă sunt dintre cele mai diverse și interesante. Discută și despre nivelul de trai și cheltuielile din țara ei de adopție, despre tradiții și chiar și despre faptul că în Islanda nu fulgeră niciodată, deși plouă foarte des.

Moldoveanca Anastasia a explicat cum întăresc islandezii imunitatea copiilor

„De fiecare dată când postez un video ca acesta, primesc zeci de comentarii și zeci de mesaje private. Unii mă susțin, alții nu înțeleg, alții chiar mă judecă, dar indiferent nu rămâne nimeni. Sunt prietena ta de la Polul Nord. (…) Mulți au vrut să știe cum se face că în Islanda, aparent, copiii răcesc mult mai rar. Încerc să împart din observațiile și experiența mea. Afară se iese pe orice vreme.

Nu există vreme rea, ci doar haine nepotrivite. În piscina cu apă caldă se merge mai ales iarna. Vara, la 17-18 grade, e deja timp de plajă la ocean, de la mic la mare. De vânt, la fel, nu se teme nimeni. Căciula se poartă foarte rar. Chiar și după șapte ani aici, în mine a mai rămas puțin de moldoveancă, așa că îi mai pun (fetiței ei-n.r.) câte o căciulă subțire când temperaturile scad sub 10 grade.

Elevii islandezi, în schimb, dacă n-au de mers distanțe lungi, ies lejer de la piscină cu părul umed, inclusiv pe ger. Ciorapi în casă nu se poartă. Pentru răceala clasică nu primești nimic altceva decât ibuprofen, niciun fel de antivirale, siropuri. În tot acest timp, copilul, dacă vrea, merge la grădiniță și la școală. Ba chiar este încurajat să facă asta pentru că se crede că imunitatea nu se întărește cu medicamente, ci atunci când lucrează. Vitamina D iau toți. Nou-născuții dorm afară în cărucioare”, a povestit Anastasia câteva informații care i-au uimit pe mulți dintre urmăritorii ei.

„Bunica de la Moldova îi punea ciorapi și căciulă în casă. Când o duc la bunica islandeză, o dezbracă”

copil islandaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Comparând obiceiurile din Moldova cu cele din Islanda, Anastasia a povestit, într-o intervenție prin apel video în emisiunea Departe de România de la Știri Diaspora: „Bunica din Moldova, de exemplu, atunci când a venit în vizită, îi punea ciorapi și căciulă în casă. Când o duc la bunica islandeză, o dezbracă. Ei cred că cei mici nu suferă din cauza frigului decât dacă este foarte rece, dar de la căldură au murit copii, mai ales cei mici. Când am adus-o pe cea mică, eu o tot înveleam, și au spus că bebelușii mici pot să moară din cauza căldurii, ceea ce m-a mirat, dar mi-am dat seama că nu greșește neapărat”.

Anastasia a subliniat că în Islanda este mereu vânt, iar oamenii ies foarte mult afară, indiferent de vreme. Ea a explicat: „Ei spun că nu există vreme proastă, ci doar haine nepotrivite.

De exemplu, dacă ești răcit, este absolut normal să ieși afară, astfel încât să nu contaminezi în casă ceea ce expiri. Ieși afară pentru a respira aer curat. Ceea ce uimește oamenii curioși este că aceeași abordare o au și în cazul copiilor. Cea mică, spre exemplu, a fost bolnavă pentru prima dată acum două săptămâni. Desi alții ar spune să-i pun ciorapi în casă, ea nu a purtat niciodată ciorapi și nu a răcit. Copiii mici sunt obișnuiți să doarmă afară, chiar și la balcon, sau în curte, înveliți și îmbrăcați.

Dormind în aerul curat, se pare că dorm mai bine și mai mult decât în casă. Dacă în casă dorm o oră, afară dorm trei. La grădiniță se merge chiar dacă ești răcit. Dacă poți, dacă vrei, dacă nu te simți rău – mergi la grădiniță. În Moldova, de exemplu, dacă mai tușești așa o dată în oră, încă nu mergi, ca să nu îi expui pe alții. Islandezii cred că imunitatea se întărește atunci când ea lucrează, nu atunci când te păzești”.

Cât costă viața în Islanda pentru doi adulți și un copil mic

Anastasia, Marus și fiica lor, Sofia Dilly, locuiesc într-o suburbie a capitalei Reykjavik, la câțiva kilometri de un vulcan activ. La sfârșitul lui 2023, Anastasia a făcut un bilanț al cheltuielilor. Astfel, într-un an întreg, banii familiei s-au dus pe:

  • chirie: 20.100 euro
  • alimente, scutece și combustibil: 12.300 euro
  • facturi: electricitate, asigurare mașină, asigurări de viață, abonamente telefoane mobile etc: 4.300 de euro
  • cadouri, acte de caritate, haine, cursuri, vacanțe: 19.900 de euro

Toate aceste cheltuieli se traduc, lunar, în 4.700 de euro. Zilnic înseamnă 155 de euro. Anastasia și partenerul ei nu ies în cluburi, iar la restaurante nu merg des. Preferă să meargă alături de fiica lor în escapade în afara țării, cam de trei ori pe an, fără a cheltui, însă, sume mari.

Minimul pe economie în Islanda este de 2.400 de euro.

Foto: Instagram anastasiacruzz

Citește și: Cum își ferește de răceală Anca Serea copiii, prin metode naturiste. Ce ingredient e vedetă în casa ei

Citește și: Cum reușește Elwira Petre să-și țină departe familia de răceală și gripă. Băutura pe care o prepară săptămânal pentru toată familia