Matt și Kaila s-au cunoscut de copii, în spital, ambii fiind diagnosticați cu fibroză chistică (mucoviscidoză), o boală nemiloasă, posibil letală, așa cum de altfel s-a dovedit și în cazul lui Matt, mort la sfârșitul lunii martie.

Când Matt avea 15 ani și Kaila 13, el i-a scris o scrisoare de dragoste. Ajunși adulți, s-au îndrăgostit nebunește unul de celălalt. În tot acest timp, însă, starea de sănătate se deteriora în cazul ambilor.

În 2013, Kaila a beneficiat de un transplant de plămâni. Un an mai târziu, și Matt a trecut prin aceeași procedură, la câteva zile după ce o ceruse de soție pe iubita lui.

În 2015, au devenit soț și soție, hotărâți să-și trăiască viața cât puteau de frumos, conștienți că nu aveau la dispoziție prea mult.

Anul trecut, în decembrie, Matt a fost spitalizat, nemaiputând să respire. După două săptămâni la terapie intensivă, medicii i-au spus că nu mai puteau face nimic ca să-l ajute. Pierduse lupta.

S-a luptat până la ultima suflare, la propriu. Înainte de a muri, spunea: ”Kaila înseamnă totul pentru mine și vreau să fac tot ce-mi stă în putință pentru a rămâne în lumea ei. Nu am nici măcar 30 de ani. Nu vreau să plec încă”.

Și tot înainte să se stingă, Kaila scria despre momentele prin care trecea: ”Să vezi pe cineva cum se stinge în fața ochilor tăi e insuportabil. Să vezi cum uită mici lucruri în fiecare zi e mai cumplit decât pot explica. Dar când îți spune încă faptul că a te vedea îl face în continuare cel mai fericit în fiecare zi, în ciuda a tot ce se întâmplă, îți dai seama că de fapt tu ești cel norocos. Să ai o iubire ca a noastră, chiar și în astfel de condiții…”.

”Te voi iubi veșnic, dinozaurul meu feroce!”

Când moartea a venit, Kaila a găsit puterea interioară de a scrie din nou, convinsă fiind că, de undeva, Matt îi putea auzi vorbele: ”Nici nu am cuvinte să exprim cât de mult te-am iubit, cât de mult îmi vei lipsi și cât de tare mă doare inima acum. Te voi iubi veșnic, dinozaurul meu feroce!”.

Rămasă singură, suferind în continuare de boala care i-a smuls din brațe bărbatul, Kaila își amintește acum că, pe patul de spital, îl întreba pe Matt ce și-ar fi dforit să fie altfel, ce și-ar fi dorit să facă mai mult. Nicio vorbă despre boală din partea lui. ”Să dansez mai mult” – a venit neașteptat răspunsul său.

La nici două săptămâni de la plecarea lui Matt, Kaila e capabilă să privească în urmă la scurta viață în doi pe care a trăit-o cu Matt și mai ales la ultimele patru luni (cele de când a știut că drumul era drept înspre moarte, fără scăpare, fără dubiu) și să tragă niște concluzii.

Iar sfaturile pe care le dă ea celor dispuși să asculte par să vină din partea unui om care a trăit o viață:

”Dacă vrei să călătorești, fă-o… și închiriază o cameră frumoasă, un zbor mai scump, cu mai multe servicii”

”Dacă vrei să stai acasă, stai acasă! Privește, dacă asta vrei, de pe canapea, o zi întreagă seriale!”

”Râzi de tine! Dar să nu-ți fie teamă nici să plângi!”

”Stai până târziu și vorbește cu soțul tău despre orice vă trece prin minte. Să nu te temi că trebuie să te trezești devreme. Somnul poți să-l recuperezi”

”Bucură-te de momentele ce par mărunte. Conștientizează-le, pentru că acestea sunt unele dintre cele mai speciale”

”Nu sta lipit de telefon, dar fă poze la tot ce-ți poate declanșa amintiri. Fă-ți amintiri! Fă poze până când telefonul nu mai are pic de spațiu. Și apoi salvează-le pe alt dispozitiv”

Tânăra, care a trăit în câțiva ani cât alții ar fi trăit într-o viață, ne mai sfătuiește să spunem celor din jur ce simțim pentru ei, să nu așteptăm ocaziile speciale pentru a cumpăra cadouri. Să nu uităm să mângâiem fiecare câine pe care-l întâlnim, să nu ne fie teamă să îmbătrânim, să facem voluntariat, să dormim cu cel drag, fie și dacă acesta e animalul nostru de companie.

”O dată pe zi trage adânc aer în piept și realizează cât ești de norocos”, încheie Kaila, care mâine își îngroapă soțul. La fel ca toți cei care vor participa la funeralii se va îmbrăca în haine colorate, vesele. La un moment dat, cei care-l vor conduce pe Matt pe ultimul drum vor dansa.

Foto: Instagram

Vezi și Povestea incredibilă care îți dovedește că există karma. Fă bine și ți se va întoarce!

Citește și: