Două treimi dintre copiii de vârstă școlară din lume nu au Internet acasă. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor și UNICEF lansează un apel la investiții urgente care să vizeze eliminarea decalajului digital ce împiedică, în prezent, copiii și tinerii să acceseze prin Internet oportunități digitale de învățare.

Citește și: Cu cine lași copilul când grădinița sau școala sunt închise

Mulți copii nu au Internet acasă

Raportul How Many Children and Youth Have Internet Access at Home? (Câți copii și tineri au acces la Internet acasă?) constată o lipsă similară a accesului în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, 759 de milioane (63%) neavând conexiune la domiciliu.

„Faptul că atât de mulți copii și tineri nu au Internet acasă reprezintă mai mult decât un decalaj digital – este o falie digitală”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF. „Lipsa de conectivitate nu limitează doar capacitatea copiilor și tinerilor de a se conecta online. Îi împiedică să concureze în economia modernă. Îi izolează de lume. În cazul închiderii școlilor, din cauza COVID-19, le îngreunează accesul la educație. Spus mai direct, lipsa accesului la Internet îi va costa viitorul pe cei din următoarea generație”.

Un sfert de miliard de elevi sunt afectați

Aproape un sfert de miliard de elevi din întreaga lume sunt încă afectați de închiderea școlilor; din cauza COVID-19, sute de milioane de elevi se bazează pe învățarea virtuală. Pentru cei care nu au acces la Internet, educația poate fi inaccesibilă. Chiar și înainte de pandemie, un număr tot mai mare de tineri aveau nevoie să deprindă competențe fundamentale, transferabile, digitale, specifice unor locuri de muncă.

Lipsa internetului – lipsa accesului la educație

Decalajul digital perpetuează inegalitățile care deja creează diviziuni între țări și comunități, arată raportul. Copiii și tinerii din cele mai sărace gospodării rămân și mai mult în urma colegilor lor și au foarte puține șanse de a recupera.

La nivel global, 58% dintre copiii de vârstă școlară din cele mai bogate gospodării au conexiune la Internet acasă. Doar 16% dintre copiii din cele mai sărace gospodării au acces la Internet. Aceleași disparități există și la nivelul veniturilor țărilor respective. Mai puțin de unu din 20 de copii de vârstă școlară din țările cu venituri mici are conexiune la Internet acasă. Pe de altă pate, aproape nouă din 10 copii din țările cu venituri mari au.

Citește și: 6 remedii naturale pentru ADHD care au efect și la copii și la adulți

Câți copii nu au Internet acasă

„Conectarea populațiilor rurale rămâne o provocare formidabilă”, a declarat secretarul general al UIT, Houlin Zhao. „Așa cum se arată în documentul Measuring digital development: Facts and figures 2020 (Măsurarea dezvoltării digitale: Date și cifre 2020), părți mari din zonele rurale nu sunt acoperite de rețea mobilă cu bandă largă și mai puține gospodării rurale au acces la Internet. Decalajul dintre țările dezvoltate și țările în curs de dezvoltare în ceea ce privește adoptarea Internetului cu bandă largă mobilă și utilizarea Internetului este deosebit de mare. De aceea, aproape 1,3 miliarde de copii cu vârste școlare se confruntă cu riscul de a rata oportunități educaționale, deoarece nu au acces la Internet acasă”. 

Există, de asemenea, disparități geografice în interiorul țărilor și între regiuni. La nivel global, aproximativ 60% dintre copiii de vârstă școlară din zonele urbane nu au acces la Internet acasă. Aproximativ trei sferturi dintre copiii de vârstă școlară din gospodăriile rurale nu au acces la Internet acasă. Copiii de vârstă școlară din Africa subsahariană și Asia de Sud sunt cei mai afectați.

Regiune Copii cu vârste școlare de 3-17 ani care nu au conexiune la Internet acasă
Africa de Vest și Centrală 95% – 194 milioane 
Africa de Est și de Sud 88% – 191 milioane
Asia de Sud 88% – 449 milioane
Orientul Mijlociu și Africa de Nord 75% – 89 milioane
America Latină și Caraibe 49% – 74 milioane
Europa de Est și Asia Centrală 42% – 36 milioane
Asia de Est și Pacific 32% – 183 milioane
Global 67% – 1,3 miliarde

Citește și: Școala de acasă. Cum să faci față situației

Inițiativă pentru asigurarea accesului la Internet

Anul trecut, UNICEF și UIT au lansat Giga, o inițiativă globală de conectare a fiecărei școli și a comunității din jurul acesteia la Internet. Prin colaborare cu guvernele, în cadrul proiectului Giga s-au cartografiat, până în prezent, peste 800.000 de școli din 30 de țări. Pornind de la aceste date, Giga colaborează cu guvernele, industria, sectorul civil și partenerii din sectorul privat pentru a promova necesitatea investițiilor în proiecte cu finanțare mixtă (publică și privată) în vederea construcției de infrastructură de conectivitate necesară pentru a implementa soluții digitale de învățare și alte servicii.

Inițiativa se desfășoară acum în cadrul Reimagine Education și în coordonare cu Generation Unlimited. Prin inițiativa Reimagine Education, UNICEF își propune să abordeze criza învățării și să transforme educația, oferind copiilor și tinerilor acces egal la învățarea digitală de calitate. O premisă pentru realizarea acestui obiectiv este conectivitatea universală la internet.

Inițiativă pentru a ajuta copiii care nu au Internet acasă

Bazându-se pe aceste eforturi și pe importanța implicării tinerilor, Generation Connect este o inițiativă lansată de UIT pentru a capacita tinerii să se implice și să participe la lumea digitală. Ținta sunt acei copii care nu au Internet acasă.

Deși cifrele din raportul UNICEF-UIT prezintă o imagine alarmantă, situația este probabil mai gravă din cauza mai multor factori concertați, cum ar fi accesibilitatea, siguranța și competențele digitale insuficient dezvoltate. Conform celor mai recente date UIT, abilitățile digitale scăzute rămân o barieră în calea participării semnificative la societatea digitală, iar accesul la telefonia mobilă și Internet este, în continuare, prea scump pentru mulți locuitori ai țărilor în curs de dezvoltare, ca urmare a unor mari disparități la nivelul puterii de cumpărare.

Copii care nu au timp de școală

Chiar și atunci când copiii au conexiune acasă, este posibil să nu aibă acces la aceasta din cauza unor factori precum presiunea de a face treabă în casă sau de a lucra, lipsa de dispozitive suficiente în gospodării, faptul că fetelor le este permis accesul la Internet într-o măsură mai mică sau deloc sau lipsa de înțelegere privind accesarea oportunităților online. Există, de asemenea, probleme legate de siguranța online, deoarece părinții pot fi inadecvat pregătiți pentru a-i ajuta pe copii să rămână în siguranță.

UNICEF în România a testat cu succes căi de consolidare a educației incluzive de calitate împreună cu guvernul și alți parteneri în ultimii ani. În prezent, UNICEF sprijină eforturile sectoarelor educației pentru a se asigura că toți copiii din țară pot continua să învețe, online și offline, în timpul pandemiei de COVID-19.

Sursa foto: 123rf.com