Potrivit Crucii Roșii, prin gestul său, James a ajutat la salvarea vieților a mai mult de 2,4 milioane de copii australieni, anunță CNN. Sângele lui Harrison este unic pentru că  are anticorpi care luptă împotriva bolilor, astfel, sângele său a fost utilizat pentru a dezvolta un vaccin numit Anti-D, care ajută în lupta împotriva bolii Rhesus.

Din cauza acestei afecțiuni hemolitice, sângele unei femei gravide începe efectiv să atace celulele sângelui copilului său nenăscut. În cele mai grave cazuri, poate provoca leziuni cerebrale sau chiar moartea bebelușilor. Această boală,  cunoscută drept incompatibilitatea materno – fetala în sistemul Rhesus, apare atunci când o femeie însărcinată are sânge cu Rh(D) negativ, iar copilul din pântecele ei are sânge cu Rh(D) pozitiv, moștenit de la tatăl său.

A donat sânge timp de 60 de ani și a salvat peste 2 milioane de copii. Cine e omul „cu brațul de aur”SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

James Harrison este considerat erou în Australia

Anticorpii unici din sângele australianului au fost descoperiți după ce bărbatul a suferit o intervenție chirurgicală majoră la piept, când avea doar 14 ani, în 1951. Treisprezece litri de sânge donat i-au salvat viața, iar de atunci australianul a promis că va dona și el constant imediat ce devine major.

James s-a ținut de cuvânt și patru ani mai târziu a început să doneze sânge și a reușit astfel  în decurs de 60 de ani, să salveze milioane de vieți. Doctorii nu știu motivul pentru care sângele lui conține acești anticorpi unici, dar sunt de părere că s-ar putea datora transfuziilor pe care le-a primit când avea 14 ani, după operația suferită. Este unul din cei 50 de oameni care au anticorpi în sânge, potrivit Crucii Roșii.

Din sângele lui au făcut un vaccin

„Fiecare pungă de sânge este prețioasă, însă sângele lui James este, în mod particular, extraordinar. E folosit pentru a obține un medicament care salvează vieți, ce este administrat mamelor ale căror sânge riscă să-i atace pe copiii lor nenăscuți. Fiecare vaccin Anti-D făcut în Australia provine din sângele lui James. Mai mult de 17% din femeile din Australia prezintă acest risc, așa că James a salvat foarte multe vieți”, a declarat un reprezentant al Crucii Roșii pentru CNN.

James a dezvăluit că și fiica lui  a primit vaccinul anti-D. “Asta a determinat ca cel de-al doilea nepot al meu să se nască sănătos. Și asta te face să te simți bine că ai salvat o viață și e minunat”, a declarat Harrison.

Din păcate, însă, din cauza vârstei înaintate, Harrison a făcut vineri  ultima donare.  James Harrison e considerat un erou naţional în Australia, câştigând numeroase premii printre care şi Ordinul de Merit Australian.

Citește și: