Sunt priviţi pieziş de cei mai mulţi. Sunt ignoraţi de unii şi admiraţi de mult prea puţini. Dar oamenii implicaţi în relaţii cu diferenţe de vârstă mari pentru tradiţionalismul împământenit pe la noi au tăria să facă faţă „gurii lumii”. Și se ghidează după cum le dictează doar inima. Se lasă pradă sentimentelor. Pentru că, spun ei, dragostea există la orice vârstă. Şi este nemuritoare…

Dragostea nu ţine cont de diferența de vârstă

De multe ori, societatea, cu regulile ei morale nescrise, ne obligă să ne „ascundem” viaţa personală. De teamă să nu fim judecaţi de cunoscuţi. Căci familia ţi-o dă Dumnezeu şi nu ai cum să te fereşti. Şi aşa în vremurile de acum e destul de greu să formezi o familie. Și chiar mai dificil e să o menţii. Suntem tentaţi să îi privim pe cei din jur doar prin prisma banului, să nu mai alegem viaţa de cuplu bazată pe valorile iubirii, ci pe acelea ale contului din bancă, sau ale poziţiei sociale.

Este şi motivul pentru care privim cu îndoială un cuplu tandru, care se plimbă ţinându-se de mână, atunci când la tâmplele lui au înflorit de ceva vreme ghioceii. Iar ea pare mai mult fiica decât iubita lui. Să fie doar interesul material nodul care îi ţine pe cei doi atât de legaţi? “Nici nu poate fi vorba de aşa ceva”, mărturiseşte Ela. De aproape 20 de ani, ea este una dintre cele mai răsfăţate soţii. În braţele unui bărbat de care o desparte o diferenţă de vârstă cam tot atât de mare cât anii de căsnicie. “Pe vremurile acelea, când ne-am cunoscut noi, nici nu existau asemenea diferenţe sociale şi materiale. Să fiu foarte sinceră, am pornit de la zero şi tot ceea ce avem astăzi am clădit împreună.”

În familie nu se fac nici un fel de diferenţe, darmite de vârstă

E drept că gurile rele nu au privit cu ochi buni dragostea dintre Ela și Florin. Pe lângă faptul că el era ghid turistic, era şi destul de copt pentru tânăra domnişoară profesoară. Diferența de vârstă este, așadar, o prejudecată. Căci pentru Ela nu a contat. “Nu m-aş fi văzut alături de un băiat de vârsta mea. Gândeam prea mult şi judecam poate prea matur pentru cei din jurul meu. Chiar erau persoane care îmi spuneau că îmi trebuie un bărbat mai mare alături de mine. În Florin am găsit exact bărbatul de care aveam nevoie. M-a atras la el faptul că aveam ce învăţa. Orice discuţie între noi era, de fapt, un joc al minţilor. Ştia să provoace, iar mie îmi plăcea să mă las provocată. Este spontan, puternic şi cu el mă simt în siguranţă, protejată…”

Dând la o parte micile răutăţi referitoare la natura meseriei de “plimbăreţ” a iubitului ei, Ela, pasionată de călătorii, a transformat munca lui într-un atu. Astfel a avut ocazia să străbată lumea-n lung şi-n lat, să-şi potolească setea de cunoaştere, ori de câte ori şi-a dorit, împărtăşind din experienţele ei generaţiilor de copii pe care i-a îndrumat de la catedră. Mai mult, de când a venit pe lume, acum 15 ani, fiica lor, Ela se simte cu adevărat împlinită.

Diferența de vârstă nu e un obstacol

“Nu pot să mă abţin să-mi răsfăţ fetele”, zâmbeşte Florin. Dă din umeri, parcă neputincios în faţa iubirii fără margini pe care le-o poartă soției și fiicei. În plus, crede că “dacă iubeşti, totul vine de la sine, fără nici un efort. Drumul oricărei căsnicii este lung, anevoios şi presărat când cu un spin, când cu petale de trandafir. Noi am reuşit pentru că ne-am respectat şi ne-am comportat corect unul faţă de celălalt. ” Cât despre motivaţiile alegerii sale, explică simplu: „Tinereţea se duce, dar caracterul rămâne! Vârsta? Pe lângă mine anii au trecut, nu s-au aşezat.”

Sursa foto: 123rf.com