Dar exact asta i s-a întâmplat unei femei de 29 de ani. Americanca Sarah Hanan era la serviciu când medicul i-a telefonat. Îi aștepta apelul. Cu o zi înainte, tânăra fusese la spital pentru un consult de rutină.

Cu două săptămâni înainte, când stătea pe canapea cu soțul ei, Ben, a observat un mic nodul pe un sân. Niciunul dintre ei nu a acordat prea mare atenție. A fost adăugat pe lunga listă de întrebări de pus medicului.

Ajunsă la doctor, Sarah l-a întrebat, mai mult pentru a bifa subiectul: ”Știu că probabil nu e nimic, dar ați putea să verificați ce e aici?„. Înainte să realizeze ce se întâmplă, a fost supusă unei biopsii. Iar acum suna telefonul.

”În 24 de ore am trecut prin toate stările. De la a fi extrem de fericită legat de bebelușul care avea să vină până la vestea că am fost diagnosticată cu cancer”, mărturisește Sarah.

”Trebuie să iau o decizie legată de băiatul meu? Trebuie să iau o decizie legată de mine?”, s-a trezit întrebând ca în transă Sarah.

Și a urmat chimioterapia. A fost diagnosticată joi, iar luni soții erau la oncolog. A fost momentul când Ben s-a gândit că ar putea ajunge în scurt timp tată singur. Sau chiar singur, fără soție și copil.

Testele care au urmat au arătat că era o formă de cancer care evolua extrem de agresiv. Deși se știa că e posibil ca chimioterapia să aibă efecte asupra bebelușului, nu aveau de ales.

”Până atunci nu puteam lua nici ibuprofen și deodată făceam chimioterapie”

”Până atunci nu puteam lua nici ibuprofen și deodată făceam chimioterapie”, își amintește Sarah. Totuși, voia să-și vadă fiul cerscând și era singura șansă.

Până la prima ședință de chimioterapie, tumoarea lui Sarah se dublase deja. Iar odată începute ședințele, Sarah a realizat în scurt timp că nu era așa de rău. Primul ei trimestru de sarcină fusese cu mult mai greu. Singurele inconveniente erau greața și faptul că totul avea gust de metal. Și gândul că va rămâne fără păr.

A născut un băiețel sănătos. Noah a salvat-o

Într-o luni dimineață de ianuarie, Sarah a născut în doar 20 de minute un băiețel sănătos, Noah. Tratamentul femeii fusese oprit cu circa 3 săptămâni înainte ca Sarah să nască, fiind reluat la o săptămână după acel moment.

Faptul că făcea chimioterapie însemna că nu-și poate alăpta băiatul. ”Abia așteptam să fac asta”, mărturisește Sarah. ”Unele femei aleg să nu alăpteze, dar eu simțeam că mi s-a luat, că nu am avut măcar această alegere”, declară femeia.

De fapt, Sarah nu va avea vreodată ocazia să alăpteze. În martie, testele au arătat că are o mutație a genei TP53, care îi crește mult riscul de cancer. În mai va suferi o dublă mastectomie. Greu de acceptat pentru orice femeie, mai cu seamă pentru una tânără, care abia aștepta să fie mamă.

Nici ședințele de chimioterapie nu mai sunt la fel de suportat. ”Mă storc”, mărturisește femeia, care nu mai poate face aproape nimic singură.

Nu e o viață simplă, dar Sarah îi e recunoscătoare în primul și-n primul rând fiului ei, Noah. Dacă nu ar fi fost însărcinată, probabil că nu ar fi ajuns atât de devreme la medic și nu ar mai fi putut fi salvată. În maximum un an nu ar mai fi fost în viață. Practic, faptul că a rămas însărcinată i-a salvat viața.

Coșmarul însă nu s-a terminat. Deși tumoarea se micșorează, chiar mai repede decât în mod normal, pot urma radioterapia și terapia cu hormoni. Verficările periodice vor fi obligatorii întreaga viață. Dar acum există o motivație suficient de puternică: familia.

Vezi și Leonard Miron, diagnosticat cu cancer pancreatic. Mama lui a fost răpusă și ea de această boală cumplită

Citește și: