Poveștile celor două perechi frumoase de români cu care am stat de vorbă seamănă destul de mult. Ea și el s-au întâlnit, s-au îndrăgostit, apoi s-au căsătorit și apoi au decis să facă un copil sănătos, frumos și mai voios. Însă atunci când au realizat că strădaniile lor sunt fără rezultat, iar sarcina întârzia să apară, au căutat răspuns la medical specialist. Pe niciunul dintre ei verdictul “infertilitate” nu i-a speriat, iar procedura de fertilizare în vitro a fost, în ambele cazuri, miracolul care le-a împlinit visul.

 

Anicuța (42 de ani) și Bogdan Marin – fertilizarea in vitro le-a adus pe lume un înger de copil

 

familia Martin a reușit să obțină copilul dorit in urma unei proceduri de fertilizare in vitro

Luca, fiul familiei Marin, are un an și două luni și pare a fi un înger coborât din tablourile renascentiste, cu chipul perfect rotund, părul blond și niște ochi ireal de albaștri. El a venit pe lume, după cum mărturisește emoționată mama lui, “după mulți ani de așteptări, după multe încercări, la care nu mai speram să găsim rezolvare”. Cei doi sunt căsătoriți de 20 de ani, însă în primii ani de căsnicie nu s-au s-au străduit foarte mult să devină părinți. “Eram încă foarte tineri și am zis că poate e mai bine să mai copilărim, să ne bucurăm de vacanțe și de viața în doi. Însă după cinci ani de mariaj, am început să ne întrebăm de ce copilul la care visam deja nu mai apare”. Așa au început cei doi să treacă pragul clinicilor, a spitalelor și să ceară ajutorul medicilor de tot felul. “Din păcate, la început, nu am primit niciun diagnostic clar, nu știam care este cauza și practic am fost mai mult plimbați de la un specialist la altul. Așa că, la un moment dat, am zis să luăm o pauză, pentru că eram extrem de stresați și aproape că practic nu ne mai înțelegeam”. Întâmplarea a făcut ca atât mama Anicuței, cât și Anicuța să audă de același medic specialist în infertilitate. “Mi-am zis că nu poate fi o întâmplare și că poate ar fi cazul să mă programez la acel doctor. Aveam 40 de ani și o mulțime de analize atunci când i-am trecut pragul prima dată. Domnul doctor s-a uitat pe rezultatele analizelor mele și mi-a și că ușor nu o să fie, dar merită să încercăm. Dânsul este extrem de pozitiv și mi-a dar încredere că totul va fi bine. Și așa s-a întâmplat”. A fost neapărată nevoie de FIV (fertilizare in vitro), pentru că Anicuța avea mai multe probleme ginecologice care, colaborate cu vârsta, ar fi redus semnificativ apariția unei sarcini normale. “Prima ferilizare in vitro am făcut-o în Grecia, pentru că în România clinica la care lucra domnul doctor nu avea încă posiblitatea de a executa această procedură”, spune mama lui Luca, “însă nu ne-am dezamăgit absolut deloc”. A doua procedură de embriotransfer a avut loc la București, după un nouă serie de analize și tratamente. De data aceasta cu succes. “Când am aflat că sunt însărcinată, am fost în extaz total. Și noi, și bunicii, care își pierduseră orice speranță”. Iar după cele 9 luni de sarcină care au trecut ușor, a venit pe lume un băiețelul lor rupt din soare: Luca.

 

Mariana (38 de ani) și Constantin (44 ani) Stan au trecut prin nouă proceduri de fertilizare in vitro pentru a obține sarcina mult dorită 

familia Stan a reușit să obțină copilul dorit in urma unei proceduri de fertilizare in vitro

I-am urmărit pe cei doi ore întregi înainte de a le cunoaște povestea și am admirat sincer răbdarea cu care aveau grijă de micuțul lor venit pe lume după ani de încercări repetate, speranțe și nu mai puțin de nouă proceduri de fertilizare in vitro. Pentru că Andreas Efrem, la un an și 10 luni, este extrem de energic, curios și dornic de cât mai multă atenție. “Andreas – pe care l-am botezat așa din respect pentru medicul care ne-a ajutat să-l aducem pe lume (n.r. Andreas Vythuolkas) – a apărut în viața noastră ca o minune, când nu ne mai așteptam”, mărturisește emoționată mama. “După ce ne-am căsătorit, am încercat un an de zile să facem un copil. După ce am văzut că nu se întâmplă, am hotărât să mergem la un medic ginecolog, care ne-a spus că totul e în regulă și că totul pornește de la stres. Simțeam că nu e așa, prin urmare am cerut părerea unui alt ginecolog care, la fel, ne-a asigurat că totul e în regulă și că trebuie să insistăm. În momentul acela am zis: gata, trebuie să ne consulte un specialist în infertilitate”, povestește tânăra mama. Așa a descoperit Mariana, la numai 28 de ani, că ea avea două probleme de sănătate, iar soțul ei una singură, probleme care îi împiedicau să conceapă copilul dorit. “Ni s-a spus clar că singura modalitate prin care noi doi putem obține o sarcină este procedura de fertilizare in vitro”. Iar pentru a rămâne însărcinată Mariana a făcut nu mai puțin de 9 fertilizări in vitro. “Am apelat la mai multe clinici din București, am accesat și fonduri din programul guvernamental, am depus și un dosar de adopție, care nu ne-a fost aprobat, apoi am zis să facem o pauză, pentru că financiar nu ne mai permiteam să mergem mai departe”, își amintește doamna Stan. Dar nu au renunțat. “Ne-am înarmat cu răbdare, am făcut împrumut la bancă și am mers mai departe, chiar dacă, inițial, toate eșecurile precedente ne demoralizaseră și ne trăseseră moral mult în jos”. Însă, a noua oară, a fost cu success. “Când am aflat că sunt însărcinată, am plâns mult, am zis că e ireal ce mi se întâmplă. Pentru că aproape că îmi pierdusem orice speranță”. Acum cei doi soți visează la un al doilea copil, poate și mai mulți pentru că își doresc o familie numeroasă.

 

Despre infertilitate, în cifre, cu dr. Andreas Vythoulkas, director executiv al Asociației Române de Reproducere Umană, medic specialist în infertilitate

Câte cupluri de români ați ajutat până acum să devină părinți?

Peste 4.000 de cupluri infertile din România au reușit obținută o sarcină prin intermediul procedurilor de fertilizare.

Care a fost cea mai tânără pacientă a dvs.? Dar cea mai matură?

18 ani a avut cea mai tânără pacientă. Ea avea anumite probleme medicale care nu puteau fi tratate decât prin apariția unei sarcini.

Cea mai mature femei care a reușit să obțină o sarcină cu material genetic propriu avea 47 de ani.

Este inferitilitatea o problemă des întâlnită la cuplurile din România?

Aproximativ unul din cinci cupluri au probleme de fertilitate. Mesajul este: faceţi copii! Dacă după un an de zile de contact neprotejat regulat, nu reuşiţi să aveţi un copil, mergeţi la un medic specialist de fertilitate, pentru că vârsta este cel mai important lucru ca să avem un rezultat pozitiv, este un lucru pe care nu-l putem să-l schimbăm, nu putem să schimbăm natura, nu putem să schimbăm biologic vârsta ovarelor şi este un lucru extrem de important. Faceţi copii!”

Cât costă tratamentul de infertilitate?

Depinde. Dacă vorbim de un tratamentul unei probleme simple, costul poate fi cel al unei cutii de pastile: 15 lei. Dacă se ajunge la fertilizare in vitro, împreună cu tratamentele și toate analizele aferente, costul poate urca la 5.000 de euro.