Personajul interpretat de ea, o fetiță evreică, a fost catalizatorul care a salvat viețile a peste 1.200 de evrei destinați lagărelor de concentrare naziste în 1943.

Iar acum Oliwia, ajunsă la 32 de ani, din Cracovia, Polonia, s-a inspirat de la Oskar Schindler și îi ajută pe cei care fug din Ucraina devastată de război.

Ea le-a mărturisit urmăritorilor ei de pe rețelele de socializare că acum coordonează un grup de voluntari care îi ajută pe refugiați când ajung la granița ucrainiano- poloneză.

A găsit deja case pentru zece familii și s-a asigurat că alte sute de refugiați sunt transportați în marile orașe din Polonia.

OLIWIA DABROWSKA, SCHINDLER’S LIST, 1993SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6


„Nu aștept lucruri și nimeni din grupul nostru de voluntari nu vrea să audă vă mulțumesc, doar ne facem treaba.

Oamenii au nevoie de ajutor și noi le oferim ajutor. Îmi pasă foarte mult de fiecare persoană de la graniță.

Am găsit cămin pentru zece familii, de asemenea… Nu pot număra câte transporturi pentru refugiați de la graniță spre Cracovia în mare parte… și alte locuri din Polonia.

Voi face tot ce pot, nu voi uita niciodată acești oameni, acele fețe, acei ochi, nu voi uita niciodată ceea ce am văzut.

Nu te poți pregăti pentru asta, poți doar să-ți imaginezi că vor fi oameni care suferă, copii, bătrâni, bolnavi”, a spus ea într-o transmisiune live pe pagina sa de Instagram.

Fosta actriță a primit sute de mesaje de susținere din întreaga lume.Ea mai spune că lucrează la un proiect alături de o fundație caritabilă pentru a obține finanțare pentru refugiații strămutați.

„A ajuta la graniță este un lucru, dar oamenii de aici au nevoie de ajutor, au nevoie de case, au nevoie de muncă, au nevoie de școli pentru copiii lor.

Urați-mi noroc pentru că e multă muncă. Sunt obosit, sunt epuizat, dar încă sunt plin de energie pentru a ajuta”, a mai spus ea.

Oliwia Dabrowska, copil vedetă

Potrivit The Sun, în prezent, Oliwia are o afacere în domeniul copywritingului, însă a fost nevoită să o suspende, câtă vreme face voluntariat.

„Nu sunt un muncitor bun în acest moment, încerc să lucrez noaptea, dar este foarte greu, am nevoie de cap limpede… clienții mei sunt supărați”.

Oliwia a primit o mulțime de laude pentru ceea ce face acum, iar cei care urmăreau transmisia live au întrebat-o și despre rolul ei din „Lista lui Schindler”. Însă, așa cum er de așteptat, ea a mărturisit că nu își amintește prea multe despre faptul că a fost pe platoul de filmare pentru că avea doar trei ani la acea vreme.

Dar își amintește că era obosită pentru că mama ei a trezit-o la 3 dimineața pentru filmare și că a trebuit să aștepte „ore și ore” pentru a filma o scenă de un minut.

În filmul „Lista lui Schindler”, industriașul nazist Oskar Schindler, interpretat de Liam Neeson, vede personajul interpretat de micuța Oliwia plimbându-se printre mulțimile îngrozite în timpul lichidării ghetoului din Cracovia din 1943.

Haina roșie a fetiței iese în evidență printre marea de cenușie, iar mai târziu o zărește pe copilă moartă într-un căruț care transporta cadavre.

Această experiență îngrozitoare îl convinge pe Schindler să-i ajute pe evrei și să salveze cât mai mulți evrei.

Schindler a fost creditat cu salvarea a peste 1.200 de evrei de la Holocaust.

Filmul „Lista lui Schindler” a câștigat șapte premii Oscar, inclusiv cel mai bun film și cel mai bun regizor, șapte Bafta-uri și trei Globuri de Aur și este adesea clasată printre cele mai bune filme realizate vreodată.

Citește și: La doar 60 de ani, Michael J Fox este de nercunoscut. Actorul suferă de Parkinson de peste 30 de ani

xRussell Crowe a ajuns de nerecunoscut. Cândva un sex-simbol, astăzi arată așa