Aflată în vacanță alături de o prietenă, Bela a mers într-una dintre zile la plajă. Pentru că era înnorat și nu la fel de cald ca în zilele precedente, fiind între 18-22 de grade Celsius, fata nu și-a dat cu cremă cu factor de protecție solară și s-a întins liniștită pe nisip. Relaxarea s-a transformat într-un pui de somn lung, de vreo cinci ore, în urma căruia s-a trezit o cu totul altă persoană.

Soarele a afectat-o foarte tare, iar fața i s-a umflat atât de rău, încât de abia mai putea deschide ochii. Familia și prietenii nici nu au mai recunoscut-o.

Caz sever de alergie solară

O tânără s-a ales cu un caz grav de alergie solară după ce a dormit cinci ore pe plajă. Foto: ProfimediaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Intoxicația solară este un caz sever de arsură solară, de obicei cauzată de radiațiile ultraviolete care inflamează pielea. Bela a adormit fără să vrea pe plajă, fără să-și dea cu cremă SPF, de aici și reacția exagerată a pielii ei. Medicii i-au spus că a făcut alergie la soare. I-au trebuit trei săptămâni să se recupereze, cu ajutorul cremelor pe bază de steroizi.

Sora mai mică nu a recunoscut-o

Sora mai mică a Belei a fost șocată să o vadă cu fața umflată. Inițial, nici nu a recunoscut-o, iar alte persoane i-au spus că arată ca un extraterestru sau ca o broască țestoasă. A mers la medic, unde a aflat că suferă de fotodermatită, o alergie la soare ce nu se poate vindeca, dar care se poate ține sub control0. Nu fusese niciodată diagnosticată până atunci, pentru că înainte a aplicat întotdeauna cremă cu SPF. După cele pățite, acum jură că va reveni la bunul obicei. Mai mult, îi încurajează și pe alții să nu subestimeze importanța utilizării SPF-ului indiferent dacă soarele arde sau sunt nori pe cer.

„De abia puteam deschide ochii”

O tânără s-a ales cu un caz grav de alergie solară după ce a dormit cinci ore pe plajă. Foto: Profimedia
O tânără s-a ales cu un caz grav de alergie solară după ce a dormit cinci ore pe plajă. Foto: Profimedia

„În ziua aceea am fost cu o prietenă la plajă. Era înnorat și nu foarte cald. Am dormit vreo cinci ore. Am crezut că prietena mea mă va trezi, dar a adormit și ea. A doua zi aveam fața foarte roșie, începuse să se umfle și să-mi apară vezicule. Mi-am dat seama că era ceva mai grav decât o arsură solară normală. De abia puteam deschide ochii. Oameni complet străini veneau la mine și mă întrebau ce e în neregulă. Nici măcar sora mea nu m-a recunoscut. Am mers la doctor și mi-a spus că sunt cel mai grav caz de alergie solară pe care l-a văzut. De atunci am fost extrem de atentă. Sunt alergică și nu vreau să mai trec niciodată prin asta”, a povestit Bela.

„Mi-au trebuit vreo trei săptămâni ca să-mi revin, dar la început m-am îngrijorat că voi arăta așa pentru totdeauna. Am plâns mult, nu voiam ca cineva să mă vadă, mi se spunea că arăt ca o broască țestoasă sau ca un extraterestru”, a mai declarat tânăra, conform Daily Express.

Citește și: Cum îți protejezi culoarea părului de soare!

Citește și: Crema de protecție solară – cum o alegem și cum o folosim corect?

Citește și: Cum previi arsurile solare prin metode naturale