Problemele maritale nu trebuie să ducă neapărat la divorț. Totuși, uneori nu există altă cale. Dacă te vrei să divorțezi, ar fi bine să-ți răspunzi la anumite întrebări înainte de a lua o decizie. Chiar dacă sentimentele nu mai sunt ce au fost, în multe cazuri este posibilă o reconciliere. Nimeni nu ar trebui să ia această hotărâre în mod superficial, ci doar după ce a analizat bine toate variantele și care vor fi consecințele pe termen lung.

Citește și: Află cum să treci peste cumpenele vieții!

Când spui că vrei să divorțezi?

Ar trebui să te gândești când apare subiectul ”divorț”. Atunci când oamenii sunt nervoși sau frustrați, spun lucruri pe care apoi le regretă. Este o mare greșeală să ajungi la așa ceva doar pentru că ai o zi proastă. Se poate întâmpla ca și soțul să aibă mai multe nemulțumiri acumulate și să te trezești că niște cuvinte aruncate pot avea consecințe pe care nu ți le doreai cu adevărat.

Care este motivația ta adevărată când vrei să divorțezi?

Dacă este ceva ce rumegi de mult în mintea ta, este probabil mai serios. Dar oare care este scopul? Gândește-te care este motivația ta adevărată. Speri ca el să-și dea seama ce a pierdut? Sau crezi că dacă îl ameninți îl vei motiva să se schimbe? Crezi că ar fi mai bine să fii singură sau speri că vei găsi un partener mai bun? Dacă vrei o modificare în bine a comportamentului soțului, alta ar trebui să fie abordarea.

Care vor fi consecințele divorțului?

Multe femei acționează fără să se gândească bine înainte cum va arăta viața lor după divorț. Ar trebui să analizezi cu atenție dacă binele rezultat va fi mai mare decât daunele. Notează tot – de la faptul că nu vei mai avea lângă tine partenerul și până la urmările legale și materiale – custodia copiilor, împărțirea casei, lipsa sprijinului etc. Meditează și la care va fi atitudinea ta după aceea. Ai fi o femeie puternică și ai merge mai departe sau ai fi plină de resentimente, tot legată emoțional de trecut? Vei fi o învingătoare sau o victimă?

Când nu ai de ales și trebuie să divorțezi?

Dacă există comportamente violente sau abuzive, atunci ar trebui să te ferești pe tine, dar și pe copii de viitoarele agresiuni. În acest caz, există motive serioase măcar pentru o separare temporară, dacă nu chiar pentru divorț. Nu te gândi că ești vinovată de atitudinea lui. Bătaia nu este o dovadă că te iubește. Infidelitatea este o altă cauză pentru care multe cupluri ajung la divorț. În unele cazuri, cel înșelat poate ierta, dar depinde de circumstanțe. O greșeală izolată este una, un comportament ușuratic în mod constant este alta. Mai există și situația în care soțul cheltuiește nemăsurat sau este dependent de droguri, alcool sau jocuri de noroc. În aceste cazuri, rar se poate îndrepta ceva și doar atunci când el este foarte hotărât și apelează la ajutor specializat.

Vrei cu adevărat să divorțezi? Când e posibilă reconcilierea

”Decizia de a divorța sau a rămâne împreună este legată de disponibilitatea ambilor parteneri de a face să meargă bine căsnicia. Pentru reconciliere, amândoi ar trebui să conștientizeze faptul că au probleme și vor să se ajute reciproc în găsirea unor soluții. Pot face mai multe lucruri: întâlniri special programate pentru a comunica despre dificultățile pe care le întâmpină în relație, terapie de cuplu, sfaturi de la persoane în care au încredere (nași, preot, un prieten apropiat etc.), stabilirea unui nou set de reguli și a unei perioade de încercare. Atâta timp cât amândoi soții merg în direcția aceasta este încă bine. Dacă este vorba de infidelitate, ar fi indicate câteva ședințe de terapie astfel încât ambii să-și clarifice dorințele și așteptările. În toate cazurile, recomand persoanei să facă tot ce-i stă în putință să repare căsnicia pentru a evita eventuale regrete ulterioare.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com