Nu mai găsesc nicio motivație să mă ocup de casă sau să lucrez pe etamină, cum îmi plăcea mie cândva și nu aveam timp că eram angajată. Mă trezesc dimineața, fac ceva de mâncare și atât. Pur și simplu nu mă pot apuca de alte treburi că nu le mai văd rostul. Cum să ies din starea asta de apatie?

Raluca Oancă, e-mail

Sfatul psihologului

Dragă doamnă, permiteți-vă o perioadă de așa zis doliu psihologic. Este firesc. Dar nu lăsați tristețea și disperarea să pună stăpânire pe dvs. Asigurați-vă că aveți macăr o prietenă cu care puteți sta de vorbă sau un duhovnic, ieșiți la plimbare în parc, căutați o firmă de recrutare care să vă ia în evidență și care să vă propună niște locuri de muncă, nu vă plângeți de milă pentru că sunt situații de viață cu mult mai grave. Căutați fundații să faceți voluntariat pentru o perioadă fie chiar și foarte scurtă (vă va oferi posibilitatea de a găsi mai repede un loc de muncă – decât dacă stați în casă; pe de altă parte, veți avea oportunitatea de a oferi ajutor și de a vedea și cazuri mai grave decât al dvs.)

Găsiți zilnic minim trei lucruri pentru care merită să fiți recunoscătoare! Întrebați-vă cum ar arăta viața dvs. dacă mâine nu ați rămâne decât cu lucrurile pentru care azi ați fost recunoscătoare! Faceți o listă cu realizările dvs. de până acum (fie ele și mărunte) și în dreptul lor menționați resursa psihologică ce a stat la baza reușitei (poate pentru o anumită situație ați avut nevoie de tenacitate, de încredere sau flexibilitate, etc ). Acea listă vă va ajuta să vă revizuiți încrederea în forțele proprii! Propuneți-vă să faceți zilnic câte ceva, altceva de fiecare dată și bucurați-vă când bifați realizarea acelui lucru! Sunt convinsă că veți reuși!