Învățăm să devenim părinți în familia noastră, observând cum se poarta mama și tata. Chiar dacă de multe ori nu este vorba de experiențe pozitive, ajungem să repetăm exemplul primit în copilărie. Parentingul, prin anumite cursuri și cărți te poate ajuta, atunci când îți dorești să schimbi modelul moștenit. Totuși, există și exagerări, iar experții apăruți peste noapte dau sfaturi din ce în ce mai năstrușnice. Este bine să ai un ghid în acest labirint de oferte.

Citește și: Părinții fericiți cresc copii fericiți. Află cum poți face asta și tu

Parentingul. De ce avem nevoie de persoane specializate

”Să fii părinte nu este cea mai simplă meserie din lume”, constată psihoterapeutul Dragoș Geamăna.
”Cu toate astea, de mii de ani oamenii își cresc copiii. În ultimul timp, mamele și tații sunt din ce în ce mai interesați să afle despre cum să își educe în mod corect micuții și observ că există o tendință spre profesionalizarea meseriei de părinte. Cred că s-a ajuns aici din cauză că adulții sunt mult prea ocupați cu serviciul și cu viața socială și că s-au îndepărtat de modelul familiilor extinse care ajutau la creșterea copiilor, apelând la experiențele vechi. Astfel, ajungem să avem nevoie de persoane specializate și de parenting”.

Citește și: Relația părinte-copil. De ce este importantă și cum o construiești

Parentingul. Discernământ în aplicare

Există o ramură foarte dezvoltată a psihologiei care studiază dezvoltarea emoțională și psihologică a copiilor.

Dragoş Geamăna dragos.geamana@agorapsi.ro

Dragoş Geamăna [email protected]

”Asta nu înseamnă însă că nu mai este cazul ca părintele să facă un efort de înțelegere. Nu este potrivit să aplicăm întocmai sfaturi venite de la specialisti fără să le trecem prin propriul filtru. Situațiile familiale sunt diferite, temperamentul membrilor e diferit, iar aplicarea unor metode poate avea efecte diferite de la o situație la alta”, observă psihoterapeutul. De asemenea, subliniază el: ”este important să observi și să înțelegi ce se întâmplă cu copilul, care sunt emoțiile lui, fără a i le transfera pe ale tale. Corectează acolo unde este necesar”.

Astfel, îl vei putea ajuta să se înțeleagă mai bine pe sine și să crească frumos. Nu te stresa peste măsură. ”Ești om, poți greși. Important este să ai dorința de a deveni o persoană mai bună, o mamă mai bună și de a crește un copil care să facă fața cu brio provocărilor vieții și să fie fericit și împlinit”, spune Dragoș Geamăna.

Citește și: 4 stiluri de parenting și câteva sfaturi utile pentru părinți

Cum alegi cei mai buni specialiști în parenting

  • Psihologul te îndeamnă să fii atentă la câteva aspecte:
    Ce specializare au? Preferabil ar fi să fie psihologi sau psihoterapeuți și să fie acreditați, această informații putând fi găsită pe site-ul Colegiul Psihologilor din România în Registrul Unic al Psihologilor.
    Ce recomandări au, cine și cum îi recomandă? Recomandările ar trebui să vină de la clienți mulțumiți de modul în care au aplicat teoriile lor și cum au funcționat acestea în realitate sau de la persoane de încredere.
    – Utilizează și propria capacitate de disernământ, bazându-te pe experiența ta de până acum.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com