Mihai Chirițescu, e-mail

Sfatul psihoterapeutului

Obsesia pentru jocurile de noroc pornește de la tulburarea de control a impulsului, ce se explică prin incapacitatea persoanei de a rezista impulsului de a juca, în ciuda conștientizării efectelor negative pe care acesta le are asupra sa și a celor din jurul lui.

Jocul patologic de noroc este însoțit întoteauna de sentimente de vinovăție și izolare, atunci când jucătorul încearcă să reducă sau să înceteze această activitate, precum și de dificultăți în relaționarea socială, ca o consecință a izolării cauzate de jocul excesiv.

Tratamentul e complex, implică sesiuni de terapie, de multe ori însoţite şi de medicaţie. Putem vorbi şi de internări, dar numai dacă sunt asociate şi alte tulburări (ca cele depresive, tulburările afective, alte tulburări induse de consum de substanţe).

La cea mai mare parte a persoanelor care au această adicţie, tratamentul constă doar în şedinţe de psihoterapie. De asemenea, suportul aparținătorilor este vital, prin urmare, vor fi și ei implicați în această activitate.

Este încurajată schimbarea rutinei zilnice și susținerea deciziei de autoexcludere din sălile de jocuri frecventate până atunci. E greu, dar se poate!