Alina Cristina, e-mail

 

Sfatul psihologului

Draga mea, ești nervoasă și necăjită pentru că ești nemulțumită. Nemulțumirea este cea care crește irascibilitatea și apoi, după ce reactionezi neadecvat, te culpabilizezi pentru reacție și asta îți dublează nemultumirea. Este ceea ce noi psihologii numim ”o buclă”. Din bucla asta ieși cu efort conștient și voluntar.

Fă o listă cu lucrurile care te nemulțumesc și lângă ele fă o listă cu două coloane: dacă poți schimba și dacă nu poți schimba acele lucruri. Dacă ceea ce te nemulțumește este ceva ce poți schimba, atunci fă eforturi și schimbă. Dacă nu poți schimba, învață să accepți. De asemenea, faptul că mama ta are o adicție (dependența de alcool) este ceva ce trebuie să înveți să accepți, pentru că nu poți schimba asta (poti face eforturi să schimbi, dar îți vei umple sufletul de frustrare și amărăciune ori de cite ori va consuma alcool).

Însă e bine să accepți dependența de alcool ca fiind o boală. Nu o certa când este sub influența alcoolului, dar fă-o să-i fie rușine atunci când e trează.

Poartă-te cu ea ca și cu un om bolnav și, în același timp, stabilește-ți obiective personale de viață. Fă sport, te ajută să treci ușor prin problemele vieții și te disciplinează! Fă-ți prieteni de calitate! Practică yoga sau învață să meditezi, te ajută să-ți liniștești sufletul!