Încrederea în sine se construiește pas cu pas, fiecare victorie personală și fiecare experiență nouă de învățare jucând un rol crucial în acest demers. Totuși, există anumite lucruri care te împiedică să ai încredere în tine. Vezi care sunt acestea pentru a reuși să lupți împotriva lor și să-ți construiești o stimă de sine sănătoasă.

Specialistul crede că încrederea de sine se știrbește deoarece avem tendința de a face 5 greșeli esențiale:

Lucruri care te împiedică să ai încredere în tine: Îți pasă prea mult de părerea celorlalți

Dacă îți pasă prea mult de părerea celorlalți și te jignești singură, încrederea în tine însăți are de suferit.

“Trăim în societate și suntem în consecință supuși în mod automat judecății celorlalți. De cele mai multe ori,  părerile negative pe care le primim nu sunt critici constructive și oneste din care să putem extrage ceva. Mulți oameni își proiectează propriile frustrări. Nu ai niciun motiv să lași acele frustrări să te doboare”.

Psihologul te sfătuiește: ”Nu te raporta atât de mult la feedbackul negativ pe care îl obții. Nu te învinovăți și nu te desconsidera în fața unei (relative) nereușite. În niciun caz, nu te lăsa pradă așteptărilor celorlalți de la tine. Gândește cât mai independent, prețuiește-te și iubește-te. Nu depinzi de părerea nimănui și nici nu ai nevoie de aprobare. Învață să nu te autojignești sub nicio formă. Ai grijă de tine și încurajează-te. Subconștientul este foarte receptiv la mesajele de încurajare. Arată-i că te iubești!”.

Citește și: Cum ne vindecăm “copilul interior”. Tehnici pentru a te împăca cu trecutul

Lucruri care te împiedică să ai încredere în tine: Pierzi prea mult timp cu lucruri neimportante și le amâni pe cele importante

“Cu toții avem nevoie să alternăm perioade de muncă și de efort intens cu perioade mai liniștite de relaxare. Dacă vrei să ai încredere în tine, va trebui să faci eforturi. Unul din cele mai bune moduri în care poți face asta este să înveți lucruri noi și să le perfecționezi pe cele pe care le știi deja. Cunoașterea este asociată cu încrederea în sine. Cu cât știi mai multe lucruri dintr-un anumit domeniu, cu atât mai sigur ești de cunoștințele și de expertiza ta.

Oamenii de succes, artiștii, liderii și antreprenorii sunt specialiști în domeniul lor de activitate. Și-au construit încrederea de sine pe baza acestui lucru. Gândește-te de două ori data viitoare înainte să lenevești. Poate ar fi mai bine să folosești timpul respectiv ca să citești, să practici un sport sau să te înscrii la un curs practic dintr-un domeniu care te interesează. Fiecare victorie mică pe care o obții contribuie la creșterea încrederii în sine. Călătoriile ajută și ele. Excursiile aduc cu sine situații noi. Va trebui să interacționezi cu oamenii. Înveți să te descurci ceea ce îți va da încredere. În plus,  îți extinzi orizonturile și afli multe lucruri noi”, explică specialistul.

Lucruri care te împiedică să ai încredere în tine: Trăiești în mod constant în trecut

“Chiar dacă te gândești numai la lucrurile bune, tot nu e indicat să petreci prea mult făcând acest lucru. Prea multă visare te poate împiedica să acționezi. Din păcate, tendința nu este să rememorăm lucrurile bune, ci fix invers: experiențele negative și eșecurile sunt mai bine întipărite. Ce s-a întâmplat în trecut rămâne acolo și nu mai poți schimba nicio decizie pe care ai luat-o sau anula ceva ce s-a întâmplat deja.

Concentrează-ți cel mai mult atenția asupra prezentului. Trăiește-l cât poți de bine, cu încredere și speranță. Dacă ai avut parte de experiențe negative în trecut sau dacă regreți anumite lucruri pe care le-ai făcut, atunci trebuie să cauți o modalitate să te eliberezi. Regretele, sentimentele de vinovăție și de eșec pe care le porți cu tine îți consumă din încrederea de sine și te fac să reacționezi cu neîncredere la situații noi și să eviți anumite lucruri sau tipuri de interacțiune.

Persoanele care au încredere în sine știu că viața nu este mereu corectă și că nu întotdeauna lucrurile vor merge conform așteptărilor lor. Este o lecție prețioasă și e bine să știi că nu poți avea controlul dar că asta nu înseamnă că modul tău de a reacționa nu este salvator. O atitudine pozitivă și educarea optimismului pot face minuni pentru încrederea ta în forțele proprii”, este de părere psihologul Angela Nuțu.

Citește și: Credințele limitative ne împiedică să ne atingem obiectivele

Lucruri care te împiedică să ai încredere în tine: Îți pui bariere și îți găsești scuze

“Evaluează-ți cu atenție stilul de viața și identifică ce obiceiuri sau comportamente au un impact negativ asupra ta. Acestea nu îți sunt deloc folositoare și nu te lasă să te bucuri de viață. Atunci când ești în armonie cu tine însuți/însăți acest lucru se vede. O personalitate strălucitoare și pozitivă îți crește stima de sine pentru că îți va fi mai ușor să ai încredere în oameni, să încerci experiențe noi și să te dezvolți”, explică psihologul.

Citește și: 10 efecte negative pe care le are un divorț asupra copiilor

Lucruri care te împiedică să ai încredere în tine: Nu faci ceea ce simți de teamă să nu-i rănești pe cei din jur

Angela Nutu“Nu faci ceea ce simți de teamă să nu-i rănești pe cei din jur. Aceasta este o metodă sigură și rapidă de a-ți distruge încrederea de sine. Astfel, ajungi să nu mai știi nici tu ce vrei. Atunci când ești obișnuită să le faci pe plac celor din jur și să te ridici la așteptările lor, îți pierzi propriile repere și valori. În plus, a nu face ce simți generează frustrări și regrete. Sunt sentimente care ne împiedică să ne cunoaștem și să ne împlinim propriul potențial”, ne explică psihologul Angela Nuțu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com