În opinia psihologului Lenke Iuhoș, pozele de tip selfie nu pun accentul pe noi. Chiar dacă fotografia este despre noi, ea este făcută pentru ceilalți, cu gândul la ceea ce cred alții despre noi. Scopul final este să testeze acceptarea socială și popularitatea.

Citește și: Fetele tinere sunt preocupate de cât de bine arată. Mamele ar trebui să le fie modele

Specialistul în psihologia comportamentală consideră că selfie-ul este utilizat de adolescenți și nu numai pentru a începe să se cunoască mai bine pe ei înșiși, în principal prin prisma celorlalți. În literatura de specialitate se consideră că o imagine cât mai corectă despre noi este compusă din ceea ce credem noi despre noi, ce cred prietenii și familia despre noi și, desigur, ce cred cunoștințele îndepărtate și necunoscuții despre noi.

Efecte negative ale selfie-ului: Creșterea narcisismului

Cei care își fac des selfie sunt mai narcisiști și mai puțin empatici. “Bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, printre cei care postează o mulțime de selfie-uri, există un număr mai mare de personalități narcisiste, adică extrem de auto-iubitoare și auto-centrate, dar și indivizi care prezintă trăsături psihopatice, care tind să acționeze impulsiv, fără empatie. Selfie-ul nu este o cauza a acestor trăsături, ci un efect, o exprimare a acestor trăsături de personalitate”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și: Narcisismul la copii. Care sunt semnele și cum rezolvi problema

Efecte negative ale selfie-ului: Scade interacțiunea socială

Lenke Iuhoş, Psiholog, lenkepsiho@yahoo.roSelfie-ul nu ne ajută să ne facem prieteni, din contră. “Cu toate că scopul aparent este o mai bună interacțiune socială, fenomenul selfie este, paradoxal, un boomerang al interacțiunilor sociale. Devine un mijloc prin care vom ține oamenii la distanță. Aproape de fiecare dată, selfie-ul construiește o imagine distorsionată despre noi, deoarece dorește să scoată exagerat în lumină numai aspectele noastre pozitive. În cazul unor interacțiuni față în față, oamenii vor constata că imaginea pe care și-au făcut-o despre noi este eronată. Ei vor vedea că numărul defectelor depăsește net numărul aspectelor pozitive pe care noi încercăm să le promovăm pe internet. Astfel, selfie-ul exagerat, o imagine bombastică pe care încercăm să ne-o construim pe termen lung în Social Media pot avea efecte total negative în ceea ce privește relațiile noastre sociale în lumea reală”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com