Iulia Vereș, Cluj
Sfatul pshiterapeutului
Draga mea, conform studiilor, una din 8 femei suferă de depresia după naștere sau postpartum. Una dintre cauzele acestei afecțiuni o reprezintă modificările hormonale semnificative și bruște care se petrec în organismul femeii după naștere.
Simptomatologia este clasică unei despresii, deși această formă de depresie nu este neapărat o tulburare psihică propriu zisă (tristeţe, pierderea interesului, dificultăţi de concentrare, agitaţie sau lentoare psihomotorie, oboseală, tulburări ale apetitului, tulburări ale somnului (insomnii), scăderea libidoului, sentimente ambivalente sau negative faţă de sugar; sentimente de culpabilitate legate de incapacitatea de a avea grijă de copil).
Ajutorul paretenerului este foarte valoros în recuperarea ta. Cere-i în mod explicit să se implice, ia-ți timp să mergi la coafor, la un terapeut, la masaj și fă acele lucruri care te fac să te simți mai bine. Se spune că este nevoie de 9 luni să devii mamă și de alte 9 luni să redevii femeie!
Dacă el nu poate, cere ajutor în exterior! Lipsa feedback-ului de la copil poate fi un factor care te împiedică să exprimi atașamentul, dar fii fără grijă, acest atașament există deja; s-a format încă de când erai însărcinată! Ai grijă de tine, răbdare și totul va fi bine!