Lavinia Dobasiu, e-mail

Sfatul psihoterapeutului

E trist că s-a instalat această stare conflictuală între dvs. și fiica dvs, dar cu multă răbdare și înțelepciune din partea dvs. veți putea remedia situația. Uneori, părinții nu sunt pregătiți să își lase copiii să își câștige independența pe considerentul că ei știu mai bine ce le trebuie copiilor. Nu este greșit, dar nici neapărat nu e bine.

Știu că intențiile dvs. sunt bune, dar este preferabil să renunțați la reguli mai puțin importante și să vă păstrați resursele și atuurile pentru lucrurile cu adevărat importante: droguri, frecventarea școlii, sex neprotejat, etc. Comportamentul negativ al adolescentei dvs. arată, poate, că încearcă să nu trăiască o viață ca a dvs.

Pe de altă parte, e important să ne învățăm copiii responsabili fiind noi înșine congruenți: îi reproșăm că are dulapul plin de haine, dar îi dăm în continuare bani. E important să stabilim o sumă de bani pe care o dăm copilului și nu o suplimentăm. Dacă e nevoie să fie suplimentată, atunci putem stabili cu fiica niște servicii pe care să le facă în schimbul banilor. Dacă a consumat alcool, nu-i tratăm mahmureala, ci o lăsăm să sufere.

Este important desigur să nu folosim un ton superior, să ne abținem de la „ți-am spus eu”, și nici să nu umilim ca să fim siguri că nu va mai proceda așa pe viitor. În final, reflectați la întrebarea: este important ca fiica mea să îmi respecte modelul meu în viață? Dacă sunteți sinceră cu dvs., veți afla că punctul nevralgic este dat de incongruența dintre poveste, sfaturi și propriul exemplu.