Rafaela Ioana, email

Sfatul psihoterapeutului

Când alegem să renunțăm la o relație care a durat mult timp și în care am fost implicați așa cum ai fost tu, se cheamă că avem parte de o pierdere. De un doliu. Doliu psihologic evident.

Ei bine, acest doliu psihologic are 5 etape pe care fiecare persoană le parcurge, indiferent de pierederea pe care o suferă (fie le-a murit cineva, fie s-au despărțit de cineva, fie au pierdut un job).

Diferența dintre o persoană și o alta constă în timpul de care fiecare are nevoie pentru a parcurge cele 5 etape. Aceste etape sunt: 1. negarea și izolarea, 2. furia, 3. tocmeala (facem în mintea noastră tot soiul de promisiuni nouă înșine sau lui Dumnezeu), 4. depresia, și în cele din urmă, 5. acceptarea și continuarea vieții.

Ceea ce ți se întâmplă acum este ce-a de-a patra etapă a unei pierderi. Vestea bună e că te apropii de final și totul va fi bine.

Ia suplimente pe bază de magneziu, citește, ascultă muzică, scrie un jurnal și ține o evidență a zilelor bune. Recompensează–te cu ceva, orice pentru fiecare zi bună. Găsește în fiecare zi minim trei lucruri pentru care să fii recunoscătoare, caută-ți un nou look, mergi la sală sau măcar aleargă prin parc (mișcarea forțeaza corpul să secrete endorfine – responsabile cu starea de bine), găsește-ți mici momente de relaxare și gustă o ciocolată (ce dacă se depune?)

Fii conștientă că ceea ce ți se întâmplă este temporar, trece! Fruntea sus, eu te admir pentru decizia luată! Scrie-mi la adresa [email protected] dacă sunt momente pe care nu le poți gestiona, deși eu sunt sigură că ai toate resursele necesare să treci cu bine prin această etapă.