Liliana Mirea, email
Sfatul psihoterapeutului
Întâi de toate e bine să elimini potențiale cauze medicale: un control neurologic e binevenit. Dacă nu se evidențiază nimic relevant, atunci psihoterapia este de ajutor.
Stările de panică au componente fiziologice, dar cauze emoționale. Poate anxietate de performanță (teama de eșec), poate teama de a nu te face de rușine, poate o stimă de sine scăzută (gândire de tipul „oricum nu sunt bună de nimic, pe cine păcălesc eu…)
Un psihoterapeut te ajută să identifici cauzele și lucrează cu tine la remedierea situației. Apelează cu încredere pentru că nu va râde de tine și nu te va judeca!
Între timp, îți recomand să citești cărți de dezvoltare personală, acelea de tip „cum să…” care te ajută să stăpânești emoțiile și panica. Este indicat să faci exerciții de respirație care te ajută să îți oxigenezi mai bine cortexul, exerciții de imagerie (de exemplu să-ți imaginezi cum îți pui toate temerile, fricile, poverile emoționale într-un seif, le încui bine și arunci cheile.
Sau să îți imaginezi în posturi stânjenitoare publicul căruia îi vorbești; sau să-ți imaginezi că există un intrument de măsurat anxietatea, ca un ceas indicator, și că poți mișca singură, cu mâna ta, acul indicator către un nivel de anxietate suportabil). Important este să ai încredere în resursele tale interioare și vei fi bine!