Mira Costache, e-mail

 

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

 

Sfatul medicului

Halena sau mirosul urât al gurii poate fi determinat de înmulțirea florei bacteriene anaerobe sau de resturi alimentare rămase în cavitatea bucală sau faringiană, care intră în descompunere sub acțiunea florei microbiene.

De obicei, se moștenește genetic o microbiotă (totalitatea florei bacteriene), de aceea aveți în familie aceeași problemă de mai multe generații. Dar nu se poate exclude și moștenirea acelorași obiceiuri și deprinderi alimentare.

Vă sfătuiesc să vă spălați pe dinți cu răbdare și atenție după fiecare masă, recomand folosirea inclusiv a dușului bucal (un dispozitiv similar periuței dentare, care pulverizează jet de apă sau aer și curăță foarte bine micile spații interdentare care pot ascunde resturi alimentare ce rămân chiar și după un periaj dentar corect);  clătirea gurii cu apă de gură sau cu apă cu bicarbonat (o linguriță la o cană cu apă); consumați suficiente lichide (minim 2 litri apă/zi) pentru a avea salivă suficientă. Dacă halena persistă, solicitați un consult ORL și un consult gastroenterologic.