Cum poate un animal de casă să vă îmbunătățească relațiile în familie: Membru important, tratat ca atare

Animalele de companie au devenit din ce în ce mai importante, mai ales în viața familiilor care locuiesc la oraș. Un sondaj efectuat în Statele Unite arată că mai mult de 85 % dintre posesorii de animale le privesc ca pe adevărați membri ai familiei și îi tratează ca atare. Specialiștii observă că acesta poate juca un rol important în psihoterapie. Poate ajuta copiii să fie mai comunicativi și rezistenți psihologic. Îmbunătățește comunicarea în cuplu. Poate ajuta adaptarea elevului la o școală nouă. Poate să reducă tensiunile din familie și să-i facă pe membrii acesteia să fie mai uniți. Copiii care au un animal acasă sunt mai sociabili și mai puțin anxioși.

Citește și: 26 de lucruri amuzante pentru copii despre animalele marine

Când animalul moare…

Bine, am văzut cum poate un animal de casă să vă îmbunătățească relațiile în familie. Totuși, în cazul în care acesta moare, te-ai putea gândi că traumele prin care trece copilul vor fi mari.

O problemă des întâlnită în familiile care dețin un companion este moartea acestuia. Viața anumitor animale este destul de scurtă. În plus, pot surveni anumite accidente.

”Cățelul fiicei mele a fost călcat de un autoturism și a murit. La 10 ani, experiența pe care a trăit-o a fost cruntă. Nu era nici destul de mică pentru a o păcăli, dar nici suficient de matură pentru a trăi pierderea mai ușor”, își amintește Cristina Ion-Rădulescu. Durerea pierderii și fenomenul de doliu se manifestă altfel la copii. Ar putea părea chiar că nu îi pasă atât de tare. Sau ar putea trece prin sentimente extreme – o clipă fiind foarte trist, iar în următoarea jucându-se ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Comportamentul este, de multe ori, adevăratul limbaj în care se exprimă copiii. Uneori, durerea se poate manifesta prin simptome fizice, cum ar fi dureri acute de burtă, o răceală etc. Cel mai bine ar fi să-i explici ce s-a întâmplat într-un mod care să-l tulbure cât mai puțin, dar nu îl minți. În același timp, petrece mai mult timp cu el. Astfel, va reuși să îndure mai ușor durerea.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com