Claudia Botea, Mizil

Sfatul psihologului

Dragă doamnă, întâi de toate e important să nu-l presați. Pentru că îi veți activa rezistențe. Explicați-i clar ce așteptări aveți de la el și faceți un calendar în care să vă notați câte pagini a citit în fiecare zi. Când depășește numărul de pagini, desenați-i pe calendar o față zâmbitoare ca să se simtă gratulat.

Alegeți lecturi care să îi placă (de ex. fiica mea a citit în clasa a 2-a toate cărțile scrise de Ronald Dahl. A început cu ”Charlie și fabrica de ciocolată” și apoi le-a citit pe toate). Când se mai împotmolește, ajutați-l și citiți împreună un capitol sau două pentru a desțeleni firul epic și a-l captiva din nou.

Când merge la zilele de naștere ale colegilor, alegeți împreună cărți în dar, și cumpărați-i și lui un exemplar (se va simți și el sărbătorit și va fi curios să o citească înaintea colegului). Străduiți-vă să îi fiți exemplu: citiți și dvs. cât puteți de mult! Cereți ajutorul învățătoarei, să organizeze mici competiții de lectură în care să implice copiii și să-i recompenseze periodic fie cu o poză (gen cititorul lunii) fie cu o diplomă. Procedați cu răbdare și va fi bine!