”Cum pot depăși depresia? Ce să fac să am propriile păreri? Cum să iau singură decizii?”

Liana Cândea, e-mail

Sfatul psihoterapeutului

Draga mea, abundă internetul în informații despre cum să depășim depresia, poți citi foarte multe despre acest subiect, dar înainte de a te autodiagnostica cu depresie, întreabă-te dacă nu cumva e o simplă tristețe. Dacă nu cumva e vorba de nemulțumire în raport cu un aspect al vieții tale (poate că ești singură sau poate că nu ești mulțumită de viața profesională, poate că relația cu părinții este una nefericită, poate că ai pierderi emoționale care acum par greu de acceptat, etc)

Orice aspect ar putea să genereze o trăire care poate semăna cu depresia, fără să fie depresie. De asemenea, o dereglare hormonală, o dereglare a glandei tiroide poate genera trăiri de genul depresiei sau al anxietății, fără însă ca acestea să fie efectiv depresie.

Prea des confundăm o tristețe cu depresia. Fă-ți analize, mergi la medic, la un psihoterapeut și, dacă este cu adevărat depresie, acești specialiști te vor ajuta să depășești această stare.

Te vor ajuta să identifici acele resurse care îți sunt necesare creșterii stimei de sine, îmbunătățirii imaginii personale, te vor ajuta să înveți să comunici asertiv, să înveți să îți comunici și împlinești nevoile emoționale. Multă sănătate!