Silvia Suciu, e-mail

Sfatul psihoterapeutului

Dragă doamnă, nu-mi spuneți ce vârstă are fiul dvs., însă cercetările arată că, indiferent de vârsta copilului, divorțul părinților afectează profund. Copiii reacționează diferit, unii simt nesiguranță, alții simt vinovăție, unii sunt debusolați și nu știu cum să gestioneze lipsa de repere sau de viitor. Totul pare că se năruie în jurul lor și prima lecție pe care ei o învață este că adulții mint, învață că totul se poate schimba și că asta nu depinde de ei; în mare parte se instalează anxietatea de separare și se tem că vor pierde obiectul atașamentului.

Faptul că vă cere să îl asigurați că îl iubiți exprimă o nevoie de certitudine (în fond și pe tatăl lui l-ați iubit și acum nu mai sunteți împreună). Explicați-i că este vorba despre altfel de dragoste, o dragoste maternă care nu moare niciodată.

Fiți tot timpul disponibilă emoțional pentru el, asigurați-l că și tatăl lui îl iubește, doar că în acest moment este, poate, supărat. Vă recomand să căutați povestiri terapeutice pentru copii și adolescenți, citiți împreună, reîncadrați anumite finaluri, înlocuiți personaje, modificați așa cum vă este bine astfel încât finalul să fie unul fericit!

Dacă lucrurile nu se ameliorează și copilul plânge sau dă semne de tristețe prelungită, apelați cu încredere la un psihoterapeut. Prin joc, desen, colaje și povești, copilul va învăța să gestioneze și să se raporteze adecvat la evenimente de viață negative.