Cuprins
Bisericile din Maramureș, bisericile din lemn prețioase prin valoarea lor istorică și arhitectura deosebită, introduse deja în patrimoniul mondial UNESCO, se regăsesc acum pe o platformă integrată unde pot fi vizionate clipuri de prezentare și povești inedite adunate de la oamenii locului. Asociațiile Creative Arts & Events și E Ceva Bine au lansat proiectul „Drumul Binelui – o hartă afectivă a patrimoniului UNESCO din România”, proiect care începe în această toamnă cu bisericile din Maramureș și va continua cu faimoasele biserici pictate din Bucovina, apoi cu bisericile fortificate din Transilvania.
Maramureșul, tărâm atins de Dumnezeu
Drumul către Maramureș ”nu este pavat nici cu beton, nici cu asflat, este pavat cu bine, cu liniște și cu pace”, spunea Dan Leș, faimos artist al ceramicii și cetățean de onoare al Maramureșului. ”Acele biserici care s-au înfipt cu turlele direct în cer, când ai intrat în ele ai comuniune directă cu Dumnezeu… cu o singură condiție, să ne cumințim, să ne descălțăm de toate problemele și când pășim acolo să știm că suntem pe un tărâm sfânt”, spunea Dan Leș cu ocazia lansării proiectului cultural ”Drumul binelui”. Artistul îndeamnă iubitorul de frumos să vină în Maramureș și să regăsească poveștile locului, să își refacă sufletul pe un drum al binelui presărat cu locuri atinse de Dumnezeu.
”Pe lângă dragostea de Dumnezeu și iubirea pentru copii, prețios este timpul acesta pe care este atât de greu să îl ținem, este efemer, dar în Maramureș îl simt… simt timpul, iar pentru mine aceasta este bogăția supremă în Maramureș, faptul că simt că am timp”, declara Laura Cosoi, un alt ambasador al Maramureșului care a găsit în această regiune un loc pe care azi îl numește acasă și care a salvat o casă veche de 200 de ani unde petrece adesea timp cu familia și cu cele două fetițe ale ei.
Bisericile din Maramureș trasează un drum al sufletului
”Drumul binelui” poate fi un drum de regăsire interioară pentru iubitorii locurilor pline de farmec din Maramureș. Harta virtuală care include bisericile din Maramureș poate fi descoperită pe site-ul acestui proiect, (www.drumulbinelui.ro), și este concepută astfel încât include cele opt lăcașuri de cult de o valoare inestimabilă, care fac parte din patrimoniul UNESCO.
- Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bârsana
- Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Budeş
- Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Deseşti
- Biserica de lemn „Naşterea Fecioarei” din Ieud – Deal
- Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Plopiş
- Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Poienile Izei
- Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Rogoz
- Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Șurdești
Proiectul „Drumul Binelui” va prezenta sugestii și trasee culturale de „regăsire exterioară și interioară”, posibilități pentru trasarea propriului drum al binelui, în încercarea de a revitaliza turismul cultural românesc.
Primele obiective incluse în „Drumul Binelui”, cele opt biserici de lemn din Maramureș au fost înscrise în anul 1999 în Patrimoniul Mondial UNESCO și sunt considerate bijuterii ale tezaurului cultural al umanităţii. Bisericile din Maramureș sunt prezentate pe site printr-un serial format din 8 episoade, iar întregul proiect este susținut de artiști locali și de promotori ai culturii maramureșene precum celebrul ceramist Dan Leș, artiștii Grigore Leșe, Ligia Hojda, Maria Coman și Laura Cosoi.
Laura Cosoi cu cele trei fetite care sunt toate botezate in Maramures
În paralel cu lansarea acestui proiect virtual în care sunt incluse bisericile din Maramureș, la Casa de Cultură din Baie Sprie a fost deschisă expoziția temporară Medio Monte – spiritul locului în repere identitare.
Expoziția cuprinde lucrări de pictură, grafică și sculptură care redau magia peisajului pitoresc din zona Baia Sprie și care fac parte din proiectul aniversar „Drumul binelui – o hartă afectivă a Patrimoniului UNESCO din România” – 10 ani de la declararea Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO. Manifestarea artistică s-a bucurat de prezența artiștilor Daniel Breban și Alexandra Pușcaș și a interpretei de muzică populară și religioasă Măriuca Verdeș.
Proiectul „Drumul Binelui” va continua pe tot parcursul anului 2024 cu includerea pe harta virtuală a monumentelor UNESCO din celelalte zone ale României, și anume cu bisericile pictate din Bucovina și bisericile fortificate din Transilvania.