Zodiacul vedic este calculat după tranzitul Lunii prin cele 12 constelații majore, iar zodiile vedice cuprind descrieri mult mai detaliate despre personalitatea noastră, despre stările emoționale și psihice și mai ales despre sănătate.

Chiar dacă sunt greu de pronunțat numele zodiilor din zodiacul vedic, importantă este corespondența lor cu zodiile europene pe care le cunoaștem cu toții.

Mesha, zodia care guvernează capul

Zodia corespondentă în zodiacul european: Berbec  

Zodie guvernată de: Soare și Saturn

Zonele sensibile: cap, creier, ochi

Semn astral masculin și mutabil, Mesha este înzestrat cu o robustețe rară și cu un bun sistem imunitar. Dacă ești născută în perioada menționată mai sus, se pare că ești predispusă mai degrabă la afecțiuni și boli spontane, cu evoluție rapidă, trecătoare. Abia spre sfârșitul vieții se pot instala boli cronice, dacă nu reușești să ai grijă de organismul și de sănătatea ta. 

Vrishaba, zodia care guvernează gâtul

Zodia corespondentă în zodiacul european: Taur

Zodie guvernată de: Venus și Marte

Zonele sensibile: buze, urechi, gât

Este o zodie fixă, feminină, iubitoare de confort și de mâncare bună, drept pentru care poate fi afectată adesea, în a doua parte a vieții, de bolile asociate cu sedentarismul, mâncarea în exces și comoditatea. Nativii acestei zodii sunt mai predispuși bolilor cronice sau afecțiunilor care se instalează pe nesimțite și care nu dau semne decât atunci când este prea târziu. Obezitatea, diabetul, bolile de stomac pot deveni un pericol pentru mulți dintre cei născuți în această zodie.  

Mithuna, zodia care guvernează umerii

Zodia corespondentă în zodiacul european: Gemeni

Zodie guvernată de: Mercur și Jupiter

Zonele sensibile: mâini, umeri, plămâni

Semn mutabil și masculin, se bucură de o rezistență destul de bună în fața bolilor. În tinerețe, dacă este viguros și face sport, nu se îmbolnăvește decât accidental. În a doua parte a vieții, este posibil să apară probleme de coloană, probleme de mobilitate, afecțiuni legate de mâini, dar și afecțiuni respiratorii. Dacă ești născută în această perioadă și ai mare grijă de sănătatea ta, nu vei avea probleme majore.

Karkata, zodia care guvernează pieptul

Zodia corespondentă în zodiacul european: Rac

Zodie guvernată de: Luna și Venus

Zonele sensibile: piept, stomac, coaste, coate

Semn cardinal, feminin și stabil, Karkata are o rezistență mai slabă în fața bolilor și poate descoperi din tinerețe afecțiuni care se pot prelungi o perioadă mai lungă de timp sau care nu pot fi vindecate niciodată. Unii nativi se nasc cu probleme de sănătate și au nevoie de sprijin toată viața. Alții devin mai sensibili cu timpul, pot căpăta alergii și probleme de stomac, dacă nu sunt atenți ce și cum mănâncă. 

Simha, zodia care guvernează inima

Zodia corespondentă în zodiacul european: Leu  

Zodie guvernată de: Soare și Marte

Zonele sensibile: inima, coloana vertebrală, încheieturile, mâinile

Zodia Simha, relativ corespondentă cu zodia Leului din zodiacul european, este un semn fix și masculin. Din punct de vedere al imunității și al sănătății, este o zodie puternică și robustă, dar când este lovită de probleme medicale, boala va fi grea și lungă. Nativii acestei zodii trebuie să fie prevăzători și tot timpul atenți cu sănătatea lor, să nu facă niciodată excese și să se ferească de efort inutil.

Kanya din zodiacul vedic, zodia care guvernează abdomenul

Zodia corespondentă în zodiacul european: Fecioară

Zodie guvernată de: Mercur și Lună

Zonele sensibile: abdomenul, splina, intestinul gros, degetele

Semn feminin și mutabil, cu o rezistență medie în fața bolilor, Kanya este o zodie destul de sensibilă din multe puncte de vedere, inclusiv emoțional și psihologic. Din cauza stresului pe care îl amplifică singură, de multe ori are probleme cu odihna și liniștea, și de aici cu digestia. În cazurile grave, unii nativi ajung să sufere de ulcer și au nevoie de o dietă strictă toată viața.

Tula, zodia care guvernează pielea

Zodia corespondentă în zodiacul european: Balanță

Zodie guvernată de: Venus și Saturn

Zonele sensibile: pielea, rinichii, bazinul și organele bazinului

Guvernată de Venus, zodia Tula este semn feminin și cardinal, fix, ceea ce îi conferă o anumită robustețe nativă și o rezistență bună de-a lungul anilor. Dacă se ferește de excese și mai ales de dulciuri și de alcool, această zodie se bucură de o stare de sănătate bună toată viața. Problemele ei medicale sunt sporadice și apar mai degrabă în urma unor accidente, decât în urma unor neglijențe.

Vrschica, zodia care guvernează pelvisul

Zodia corespondentă în zodiacul european: Scorpion

Zodie guvernată de: Saturn și Marte

Zonele sensibile: nasul, pelvisul, organele sexuale, sistemul excretor

Marte este aliatul acestei zodii în ceea ce privește sănătatea. Având un asemenea astru puternic de partea ei, zodia Vrschica este destul de puternică și face față tuturor încercărilor pe parte medicală. Fiind un semn feminin, nu duce lipsă de probleme de sănătate, unele dintre ele fiind cronice cum sunt bolile care afectează glandele, dar cu atenție și tratament, le va face față. 

Dhanu, zodia care guvernează coapsele

Zodia corespondentă în zodiacul european: Săgetător

Zodie guvernată de: Jupiter și Mercur

Zonele sensibile: sistemul nervos, arterele, coapsele, pulpele

În zodiacul vedic, Dhanu este considerată o zodie destul de norocoasă, iar protecția pe care o primește de la Jupiter și Mercur îi conferă putere împotriva bolilor. Se confruntă adesea cu afecțiuni sezoniere, dar cele care apar mai des în a doua parte a vieții sunt afecțiunile ascunse ale sistemului nervos. Nu este exclus să apară și boli autoimune.

Makara din zodiacul vedic, zodia care guvernează sistemul osos

Zodia corespondentă în zodiacul european: Capricorn

Zodie guvernată de: Saturn și Venus

Zonele sensibile: dinții, pielea, genunchii, sistemul osos

Zodia Makara este responsabilă pentru cel mai mare organ al corpului uman și anume pielea. Dacă pielea este sensibilă și nu este suficient de bine protejată, ea va lăsa organismul fără apărare în fața microbilor și virușilor. Nativii acestei zodii trebuie să fie atenți cu sănătatea lor și să nu abuzeze niciodată de soare sau de cosmeticele de proastă calitate care pot declanșa afecțiuni ale pielii. Oasele, articulațiile și mușchii pot fi și ele puncte vulnerabile.

Kumbha, zodia care guvernează sistemul circulator

Zodia corespondentă în zodiacul european: Vărsător

Zodie guvernată de: Marte și Uranus

Zonele sensibile: picioarele, gleznele, sistemul circulator

Semn fix și masculin, bucurându-se de protecția lui Marte, Kumbha are o imunitate bună din naștere, dar este atrasă adesea de excese care pot deregla întreguo organism. Această zodie are drept arie sensibilă sistemul circulator și legăturile dintre creier, nervi și mușchi. Dacă nu are grijă de sănătatea ei și dacă nu face sport în mod regulat, pot apărea tot felul de probleme de circulație, probleme cu inima și buna funcționare a organelor vitale.

Meena, zodia care guvernează picioarele

Zodia corespondentă în zodiacul european: Pești

Zodie guvernată de: Neptun și Jupiter

Zonele sensibile: sistemul limfatic, picioarele, degetele de la picioare, gambele

Dacă ești născută în perioada cuprinsă de zodia Meena, ești puternic influențată de caracteristicile ei feminine și mutabile. Din punct de vedere medical, acest lucru înseamnă că ești predispusă unor afecțiuni de scurtă durată, care te pot necăji periodic, aproape anual, așa cum sunt virozele și afecțiunile respiratorii. Dar zonele cele mai sensibile, conform astrelor care guvernează această perioadă, sunt ficatul, oasele bazinului, gambele, articulațiile picioarelor și urechea dreaptă.