Mayașii foloseau mai multe calendare pentru a împărți timpul și pentru a distinge etapele importante din viața lor precum semănatul și recoltatul grânelor sau perioadele prielnice pentru nuntă și pentru conceperea copiilor. În astrologie, foloseau cel mai des calendarul cu 18 luni și ca atare au împărțit zodiacul în 18 zodii.

 • Furtuna neagră (2 – 21 ianuarie)
 • Furtuna de jad (22 ianuarie – 10 februarie)
 • Broasca (11 februarie – 2 martie)
 • Căprioara (3 – 22 martie)
 • Zidul (23 martie – 11 aprilie)
 • Câinele (12 aprilie – 1 mai)
 • Bufnița (2 – 21 mai)
 • Puma (22 mai – 10 iunie)
 • Țestoasa (11 – 30 iunie)
 • Crocodilul (1 – 20 iulie )
 • Spiritul (21 – 25 iulie)
 • Jaguarul (26 iulie – 14 august)
 • Văzduhul (15 august – 3 septembrie)
 • Cerul roșu (4 – 23 septembrie)
 • Liliacul (24 septembrie – 13 octombrie)
 • Pământul și cerul (14 octombrie – 2 noiembrie)
 • Vulturul (3 – 22 noiembrie)
 • Norii (23 noiembrie – 12 decembrie)
 • Apa (13 decembrie – 1 ianuarie)

Furtuna neagră (2 – 21 ianuarie)

Este o zodie nocturnă, activă și productivă mai ales pe timp de seară sau noaptea târziu. Este o zodie individualistă, care se concentrează mai mult asupra ei însăși și asupro propriilor interese.

Furtuna de jad (22 ianuarie – 10 februarie)

Nativii acestei zodii sunt iubitori, afectuoși și atașați de familie. Sunt deschiși către cei din jur și nu se dau în lături când este nevoie de ajutorul lor. Faptele lor bune și altruiste vor fi răsplătite și vor număra mulți prieteni de-a lungul vieții.

Broasca (11 februarie – 2 martie)

Persoanele născute în acest interval vor avea nevoie de perioade mai lungi de singurătate și de independență. Ei trebuie să învețe să se bazeze pe propriile forțe când trec prin momente grele și să încerce să se descurce și fără ajutorul familiei sau al prietenilor protectori.

Căprioara (3 – 22 martie)

Nativii acestei zodii iubesc pacea și liniștea, sunt afectuoși și foarte protectori cu cei dragi. Uneori, pot deveni chiar agasanți cu dorința lor de a-i păzi pe ceilalți de greutățile vieții. Cel mai important obiectiv este să nu piardă dragostea!

Zidul (23 martie – 11 aprilie)

Nativii acestui semn sunt persoane egoiste și închise, au foarte puțini prieteni și mulți dintre ei nu reușesc să își mențină familiile unite. Trebuie să învețe să fie mai darnici, să lase mult de la ei în relațiile cu ceilalți și, mai ales, să prețuiască ceea ce primesc. Soarta le va da o lecție dură, dacă nu pot face compromisuri pentru cei dragi.

Câinele (12 aprilie – 1 mai)

Este o zodie care reprezintă viața, lumina și mișcarea. Nativii din semnul Câinelui sunt dinamici, sunt agitați, dar în sens pozitiv. Ei caută mereu ceva nou care să le îmbunătățească viața, ar trebui să călătorească mai mult, pentru că astfel se vor cunoaște mai bine pe ei înșiși. Au nevoie de experiențe noi și nu va fi dificil să le găsească!

Bufnița (2 – 21 mai)

Zodia Bufniței este un echilibru între foc și apă, răbdătoare și puternică, dar foarte iute și răzbunătoare, dacă este necesar. Nativii Bufnițe iubesc adevărul și dreptatea și nu suportă să fie înșelați, mințiți sau păcăliți. Mereu vor face tot posibilul să scape de persoanele care nu sunt sincere cu ele, să încheie relațiile care le-au adus pagube.

Puma (22 mai – 10 iunie)

Puternică, vicleană și isteață, puma are un spirit puternic. Nu se lasă doborâtă la greu, știe să se ascundă și să iasă la lumină pentru a vâna din nou. Nativii acestei zodii trebuie să își folosească spiritul de vânător și tenacitatea pentru a-și construi o carieră nouă sau pentru a avansa la locul de muncă pe care îl au deja.

Țestoasa (11 – 30 iunie)

Spiritul acestei zodii este conectat cu Luna, cu apa și cu universul. Nativii Țestoase simt acut orice schimbare, iar emoțiile lor se amplifică întocmai valurilor înainte de furtună. Sunt sensibili și ușor de rănit. Ei au nevoie să găsească pe cineva care să le protejeze sufletul, un partener de viață mai afectuos, un prieten dezinteresat sau un duhovnic.

Crocodilul (1 – 20 iulie )

Nativii acestei au un spirit foarte rezistent, se adaptează la orice condiții, trec peste orice necaz și devin mai puternici. Nu sunt genul de oameni care să aștepte să le cadă o minune din cer. Ei muncesc mult pentru a avea ce-și doresc și vor face eforturi deosebite pentru a atinge o situație materială satisfăcătoare.

Spiritul (21 – 25 iulie)

Este o zodie foarte scurtă, ca o părere, ca o nălucă, un spirit care aprinde scântei și se stinge la fel de repede. În aceste zile, nimic nu este echilibrat, totul se diluează, se pierde sau se risipește. Mayașii considerau aceste 5 zile de la mijlocul anului un prag și o provocare. Cei care s-au născut în aceste zile, trebuie să îți adune forțele să fie puternici mereu. Pot realiza ceva uluitor, dar pot să și piardă imens!

Jaguarul (26 iulie – 14 august)

Sunt oameni de lume, cum se spune în popor, sociabili, zâmbitori și puși pe glume. Dar nu poți avea deplină încredere în ei, pentru că ascund multe secrete și le păzesc strașnic. Nativii Jaguari vor face tot posibilul să avanseze în carieră, pentru că un post de conducere este singurul care le poate satisface setea de putere, prin orice mijloace.

Văzduhul (15 august – 3 septembrie)

Această zodie își trage puterile și energia din înaltul cerului. Este o zodie a luminii și a soarelui. Persoanele născute în aceste zile sunt sociabile și au calități de lider. Se descurcă de minune în orice condiții și le plac provocările. Tot timpul au nevoie de o activitate nouă, din care pot învăța și care îi ajute să se dezvolte spiritual și profesional.

Cerul roșu (4 – 23 septembrie)

Persoanele născute în această zodie sunt legate de aer și foc, sunt persoane puternice, active și răzbătătoare. Sunt dominatoare, dar trebuie să se abțină să le controleze viața altora. Trebuie să fie prudente în tot ceea ce fac, să lase garda jos în dragoste și să accepte și ideile celorlalți. Altfel, riscă să piardă ce iubesc mai mult!

Liliacul (24 septembrie – 13 octombrie)

Nativii acestei zodii au o intuiție puternică, se descurcă în tot felul de condiții, dar sunt atașați de mediul în care trăiesc. Foarte greu le schimbi stilul de viață, dacă nu au niște avantaje mari pe termen scurt. Nativii Lilieci vor căuta mereu afaceri noi din care să obțină un profit bun și sigur, dar trebuie să fie atenți și la unitatea familiei lor.

Pământul și cerul (14 octombrie – 2 noiembrie)

Cumul de energii contradictorii, această zodie este plină de dezechilibre și totodată de forțe puternice. Sunt persoane practice, dar sensibile, sunt muncitoare, dar se concentrează numai pe ceea ce le convine și sunt foarte visătoare. Nativii zodiei trebuie să își protejeze cu grijă prieteniile sincere și mai ales dragostea celor lângă care trăiesc.

Vulturul (3 – 22 noiembrie)

Loialitatea și înțelepciunea sunt marile atuuri ale acestei zodii. Nativii sunt îndrăzneți, sunt activi și au un spirit vizionar. Nimic nu îi ia prin surprindere pentru că au o mare putere de înțelegere a lumii. Trebuie să călătorească mai mult și să depășească limitele sau barierele pe care alții le-au impus în ultima vreme.

Norii (23 noiembrie – 12 decembrie)

Conectați cu energiile cosmice și forța ploilor, persoanele născute în această zodie au darul de a vindeca, de a iubi și de a dărui fără restricții. Ei sunt deosebit de generoși și atenți, sunt și foarte norocoși în ce privește câștigurile și pot alunga energiile negative. Misiunea lor este să sprijine prietenii care au nevoie de ei pentru a primi mai multă afecțiune.

Apa (13 decembrie – 1 ianuarie)

Nativii acestei zodii sunt înțelepți, răbdători și buni sfătuitori. Energia lor puternică nu se dezvăluie decât în momentele critice din viață, pentru că ei știu să se adapteze la evenimentele imprevizibile și merg pe cursul curentului atâta vreme cât le convine. Vor avea des momente de răscruce și vor fi nevoiți să iasă din ritmul lor obișnuit.