Fiecare dintre cele 4 elemente primordiale domină trei zodii, iar ele se succed într-o înșiruire echilibrată pe roata zodiacului. Vechile legende care vorbesc despre înființarea zodiacului, menționează cele patru elemente drept cei mai importanți factori care definesc zodiile.

Aerul și Focul sunt energii cosmice, iar Apa și Pământul sunt energiile telurice. Se spune că Ptolemeu a fost cel care a realizat echilibrul dintre cele patru surse de energie și le-a atribuit în mod egal câte trei zodiile fiecăreia.

Cele patru elemente se află astfel în balanță pe roata zodiacului și echilibrează forțele zodiilor, adunând puterea consetalațiilor și forța pământului.

Zodiile de Aer sunt: Balanța, Gemenii, Vărsătorul.

Zodiile de Foc sunt: Berbecul, Leul, Săgetătorul

Zodiile de Pământ sunt: Taurul, Fecioara, Capricornul

Zodiile de Apă sunt: Racul, Scorpionul, Peștii.

Cum trebuie să înțelegi cele patru elemente primordiale

Elementele primordiale ale zodiacului sunt simboluri puternice, care dezvăluie aspecte nebănuite ale personalităţii, trăsăturile înăscute, stabile, care cu greu mai pot fi  modelate.  Aerul, apa, pământul sau focul reprezintă, în astrologie, concepte complexe, care vorbesc despre natura umană, așa cum este ea în forma cea mai pură.

Aerul este legătura invizibilă dintre toate ființele umane, energia vieții, motorul inimii și al creierului. El reprezintă în astrologie nivelul intelectual, mental, conceptele, năzuinţele şi visurile. Aerul este asociat cu legăturile spirituale, comunicarea și energia pozitivă, cea care susține forța celorlalte trei elemente primordiale.

Pământul este baza, construcția, materialul și rațiunea. Este elementul de sprijin pentru toate celelalte și stabilitatea de care au nevoie. El simbolizează nivelul concret, cotidianul, aspectele materiale ale vieţii, dar și evoluția, fertilitatea și procesul de reconstrucție. Este asociat cu firile neobosite, dinamice, dar statornice, organizate și raționale.

Focul este cea de a doua energie astrală, după Aer, care se naște pe pământ, dar are nevoie de aer pentru a se înălța. El este energia creatoare, energia care construiește și care dezvoltă, implică dinamism, mișcare, hotărâre și acțiune. El este totodată mutabil, schimbător și imprevizibil, de aceea este asociat cu lupta şi câştigul, dar și cu seducția. Este totodată energie pozitivă și negativă.

Apa este unul dintre cele mai mari simboluri ale transformării. Ea este o sursă de energie a vieții și hrănește sufletul, emoțiile, eul interior. În astrologie, ea este asociată cu dorinţele, sentimentele şi dragostea, cu fertilitatea și cu generozitatea. Apa alină, dar și ascunde, pentru că apele adânci sunt greu de pătruns, așa cum sunt și nativii din aceste zodii.