Echinocțiul de primăvară reprezintă începutul sezonului cald, începutul primăverii astronomice, în care durata luminii și intensitatea căldurii Soarelui sporește. Zilele vor crește progresiv până la solstițiul de vară, când vom avea cea mai scurtă noapte a anului.

Echinocțiul de primăvară în 2022 se petrece pe data de 20 martie, la ora 17:33, ora României.

Cum se calculează echinocțiul de primăvară

Data echinocțiului poate varia de un an la altul între 19 și 21 martie. Cu toate acestea, cel mai des echinocțiul de primăvară are loc pe data de 20 martie, așa cum se întâmplă și în acest an.

La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. 

Echinocțiul de primăvară în următorii 5 ani

2023: 21 martie, ora 23:24

2024: 20 martie, ora 05:06

2025: 20 martie, ora 11:01

2026: 20 martie, ora  16:46

2027: 20 martie, ora 22:25

Sursa: Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”

Echinocțiul de primăvară în 2022 și zodiacul

În fiecare an, în luna martie, în ziua echinocțiului, Soarele intră în zodia Berbecului și marchează începutul unui nou ciclu zodiacal. Astfel, la data de 20 martie 2022 începe zodia Berbecului și un nou ciclu de 12 zodii.

În timpul echinocțiului de primăvară, Luna va trece din zodia Fecioarei în zodia Balanței, Venus traversează constelația Berbecului, iar Mercur se află în Vărsător.

Iată care vor fi zodiile cele mai afectate de conjunctura astrală a echinocțiului.

Berbecul

Soarele intră în zodia Berbecului din momentul echinocțiului și începe să lumineze aspectele mai puțin clare din viața acestor nativi. Se vor lămuri anumite probleme de familie, se vor găsi bani pentru dorințele copiilor și soluții pentru cuplurile care au avut dificultăți în ultimele zile.  

Balanța

Zodia Balanței beneficiază de lumina Lunii în ziua echinocțiului și cu ajutorul ei va reuși să vadă mai bine soluțiile de care are nevoie mai ales pentru familie. În preajma echinocțiului, Balanțele vor primi vești bune din familie și vor rezolva unele situații legate de copii, frați sau nepoți.

Vărsător

Venus, Marte și Saturn se află în zodia Vărsătorului în timpul echinocțiului și în următoarele săptămâni. Soarele din Berbec va spori influența acestui trio astral și îi va îndemna pe mulți Vărsători să plece la drum, să se bucure de o plimbare cu mașina sau cu trenul spre locuri pitorești.  

Pești

Pentru nativii Pești, echinocțiul are o influență norocoasă, dublată și de Jupiter, astrul șanselor. În aceste zile, mulți nativi din Pești vor beneficia de anumite avantaje la muncă sau în familie, aproape fără să își dea seama. Munca lor va fi apreciată, salariul poate crește, se pot acorda sporuri, iar cei care își caută de lucru au șanse să prindă un contract ferm.