Elementul primordial al zodiei tale în horoscopul chinezesc este asociat cu forțele creatoare ale lumii. Zodiacul chinezesc a ales din cele mai vechi timpuri cinci elemente universale pentru a se raporta la forțele cosmice.

Cele cinci elemente sunt Apa, Pământul, Lemnul, Focul și Metalul, iar ele nu trebuie văzute în sine, ci înțelese drept energii creatoare, care modelează natura, individul uman și destinul acestuia.

Cele cinci elemente se schimbă din doi în doi ani, în funcție de ultima cifră. Verifică în tabelul de mai jos ce element corespunde anului în care te-ai născut.

  • Apa – corespunde anilor care se termină cu cifrele 2 și 3 (ex: 1972, 2003, 2023)
  • Lemn – corespunde anilor care se termină cu cifrele 4 și 5 (ex: 1994, 2005 sau 1945)
  • Foc – corespunde anilor care se termină cu cifrele 6 și 7 (ex: 1967, 2007 sau 1996)
  • Pământ – corespunde anilor care se termină cu cifrele 8 și 9 (ex: 1989, 2009 sau 1968)
  • Metal – corespunde anilor care se termină cu cifrele 0 și 1 (ex: 1991, 2000 sau 2010)

Proprietățile celor cinci elemente

Conform astrologilor chinezi, elementul primordial al anului tău de naștere sau sursa de energie care domină în anul în care te-ai născut amplifică anumite trăsături de caracter și crează o punte între universul tău interior și lumea din jur.

Aceste elemente au rolul de a echilibra eul interior cu influențele exterioare, de aceea ele joacă un rol important în modelarea caracterului, în modelarea destinului tău și te ajută în cele mai importante etape de viață.

Ce îți oferă energia creatoare a Apei

Dacă ești născută într-un an care se termină cu cifrele 2 sau 3, elementul primordial al zodiei tale este Apa care este venerată în China, la fel de mult precum Pământul și Metalul. Apa corespunde elementului feminin Yin și este considerată energia creatoare a sezonului rece, fiind astfel mult mai puternică în viața nativilor născuți din noiembrie până la începutul lunii martie.

Apa simbolizează inima, sentimentele, emoțiile, dorințele și trăirile interioare și totodată creația, maternitatea, afecțiunea și afinitatea pentru ființele mai puțin norocoase.

Sub influența acestui element, nativii sunt mai sensibili, mai atenți și mai afectuoși. Pe de altă parte, sunt oameni mai sinceri, mai echilibrați și mai comunicativi. Ei au o imaginație bogată și o viață interioară tumultuoasă. Pe măsură ce se maturizează, înțeleg mai bine lucrurile ascunse din jurul, au o intuiție foarte puternică și unii dezvoltă capacități extraordinare, care îi ajută mult în viață.

Cum te protejează elementul Lemn în viață

Dacă ești născută într-un an care se termină cu cifrele 4 sau 5, atunci elementul tău primordial este Lemnul, o energie puternică, uneori dură, dar flexibilă. Lemnul este elementul primăverii, al naturii și al dimineții. El nu este asociat cu un gen în astrologia chineză, în schimb este asociat cu principiul unificator Deng, cel care guvernează elementele Yin și Yang.

Lemnul este un simbol pentru generozitate, creativitate, pentru dragoste și renaștere, pentru emoții și inteligență profundă. Persoanele născute în anii guvernați de elementul Lemn sunt foarte inteligente, sunt inventive și ingenioase, se adaptează ușor și reușesc să treacă peste tot felul de greutăți cu răbdare și înțelepciune. Nimic nu le doboară, oricât de grea ar fi viața la un moment dat. Lemnul le dă tăria și capacitatea de a se descurca în orice condiții.

Ce beneficii îți aduce elementul Foc

Persoanele născute în ani care se termină cu cifrele 6 sau 7 sunt influențate de elementul Foc, o energie care poate distruge, dar care te poate și proteja. Focul are o simbolistică vastă și contradictorie. Este singurul element chinezesc dintre cele cinci asociat cu principiul masculin Yang, astfel că Focul simbolizează puterea, acțiunea, decizia, ambiția și chiar posesivitatea. Energia Focului sporește în timpul verii, iar, în cursul zilei, este mai puternică după amiaza.

Persoanele născute sub influența acestui element sunt determinate, impulsive, puternice din punct de vedere psihic și foarte practice. Ele își stabilesc anumite obiective în viață și reușesc să le atingă, luptându-se pe toate fronturile. Mulți dintre cei născuți sub semnul Focului ajung lideri, oameni de afaceri, persoane cu influență. Uneori, însă, puterea lor interioară conduce spre o autoritate exacerbată.

Ce semnifică elementul primordial Pământ în viața ta

Dacă ești născută într-un an care se încheie cu cifrele 8 sau 9, zodia ta este guvernată de elementul Pământ și beneficiezi de una dintre cele mai puternice energii din astrologia chineză. Pământul corespunde principiului feminin Yin, creator, modelator și plin de resurse nebănuite. Pământul este totodată elementul toamnei, al recoltei și al bogăției. În cursul zilei, elementul Pământ își sporește influența seara, înainte de apusul soarelui.

Persoanele influențate de elementul Pământ sunt foarte echilibrate, descurcărețe, practice și au un simț acut al realității. Pentru ele visurile și idealurile nu există, există doar obiective clare și practice care pot fi atinse. Nu sunt prea creative și emotive, în schimb sunt cinstite, muncitoare și loiale, ceea ce le ajută foarte mult în viață pentru a atrage încrederea și afecțiunea celor din jur.

Ce avantaje îți oferă elementul Metal

Dacă ești născută în anii care se termină cu cifrele 0 sau 1, atunci elementul care influențează zodia ta cel mai mult este Metalul. Acesta este elementul iernii, al nopții, al întunericului, dar și al luminii, deoarece Metalul provine din interiorul pământului, dar are nevoie de lumină pentru a străluci.

În astrologia chineză, Metalul corespunde cu forța Deng, cea care unește și echilibrează energiile cosmice. Persoanele născute sub influența Metalului sunt oameni de acțiune, sunt voluntari, impulsivi, puternici și chiar agresivi. Ei își trăiesc viața cu intensitate și caută situațiile riscante din care au ceva de câștigat.

O viață monotonă, săracă și plictisitoare poate avea consecințe dezastruoase asupra psihicului lor. Persoanele influențate de elementul Metal au nevoie de stimulente, au nevoie de obiective ambițioase și atunci devin adevărate luptătoare.