Pe harta Chinei, lectura astrelor îl încununează pe Câinele de Pământ erou principal al noului an. În lumina din est, 2018 aparține celui mai iubit semn din tot ciclul chinezesc. Câinele este onest, fidel, deschis și justițiar. Până și accesele lui de furie pot fi gestionate direct și fără strategii perfide sau cuvinte voalate.

Am fost învățați de mici să ne ghidăm în viață sau să legăm prietenii cu alții în funcție de zodia căreia aparținem. Dar cum a căpătat horoscopul zilei putere de decizie pe scenă internațională? Și cine l-a popularizat prin cea mai de succes campanie de PR a tuturor timpurilor?

Povestea ta se scrie la mii de ani lumină depărtare

Horoscopul zilelor noastre fuzionează stelele celor mai îndepărtate galaxii, planetele cartierului nostru solar și propriul nostru traseu existențial într-un singur plan narativ. Într-un an, spune acesta, lumina străbate 9.500 de miliarde de km ca să ne transmită un mesaj cosmic.

Fotonii trebuie să fie cei mai dedicați soli al universului, iar comunicatele transmise nu pot fi ignorate complet. Așa și-au spus babilonienii, primii cititori în stele, iar mantra rezistă până astăzi, horoscopul fiind retipărit an de an, zi de zi, în reviste de specialitate, prin intermediul unor șamani moderni ca R.H.Naylor.

R.H.Naylor, un astrolog britanic care s-a născut sub auspiciile pline de speranță de la începutul secolului 20, a întocmit și popularizat primul horoscop care avea să ocupe ultima pagină a ziarelor lumii din 1930 și până astăzi.

Naylor era ucenicul lui Cheiro, un vrăjitor care și-a făcut un nume citind în palmele celebrităților, Mark Twain, Winston Churchill, și Grover Cleveland, printre alții.

Când principesa Margareta a Marii Britanii a apărut pe lume, Cheiro a fost chemat la curtea regală pentru a-i citi micuței viitorul în stele. Acesta fiind indispus, l-a trimis ca înlocuitor pe R.Naylor, care a întocmit o astrogramă natală.

Observând poziția lunii și a corpurilor cerești de însemnătate pe cerul de deasupra locului nașterii prințesei și corelând tranzitul acestora cu momentul exact al venirii ei pe lume, Naylor a extrapolat o serie de previziuni și trăsături de caracter care aveau să definească viața Margaretei.

Profeția lui a ratat anumite elemente cheie din povestea prințesei (nu a prezis nici eșecurile ei în dragoste, nici atașamentul puternic de alcool și țigări), dar a inclus un avertisment legat de al șaptelea ei an de viață, subliniind că evenimente de o importanță majoră pentru Casa Regală Britanică și națiunea pe care o reprezintă se vor întâmpla atunci.

Într-adevăr, 1936 este momentul în care regele Edward VIII abdică de la tron în favoarea fratelui mai mic, George VI.

De acum încolo, drumul horoscopului nu poate să ducă decât la stele.

Astrograma lumii în 2018

Dacă un om are o soartă pre-scrisă, de ce nu și națiunile? Orice entitate colectivă al cărei moment de concepere poate fi găsit în calendarul istoric este pretabilă întocmirii unui horoscop.

Astrograma celor mai importante evenimente din ultimul timp poate oferi câteva indicii despre viitoarele aranjamente geopolitice și sociale ale lumii.

Timp de șapte ani, Uranus a poposit în Berbec. Având parte de o zodie definită de impulsivitate și atitudini războinice, lumea și-a arătat coarnele. Conflictele au dominat politica internațională, ego-urile conducătorilor au deviat destinele celor mai influente națiuni de pe calea progresului științific și economic.

Societatea a fost asediată de panică și profeții sumbre de natură nostradamusiană. Brexit, exodul Marii Britanii din Uniunea Europeană, a generat o serie de mișcări separatiste, de la revoltele catalane la referendumul de autonomie propus de Prim-Ministrul Scoției, Nicola Sturgeon.

Balanța puterii s-a înclinat îngrijorător înspre extremă dreapta odată cu voturile de popularitate câștigate de partidele fundamentaliste din Vestul Europei, în timp ce Președintele SUA, Donald Trump, își continuă campania de șoc și groază pe Twitter, asemenea unei vedete a cărei frică existențială constă în nimic altceva decât pierderea clanului de fani orbi, din loialitate sau lene.

În 2017, Pământul a căpătat vocația exagerărilor. Fundamentalismul nu mai este demult o practică înțărcată între granițele Orientului Mijlociu. Peste tot, se simte respirația greoaie și sufocată a unei lumi conduse și administrate de stele neîndurătoare, fataliste și de rău augur speciei umane.

O superputere își sărbătorește nașterea astrologică

Din 2008 și până în 2024, Statele Unite ale Americii se întorc la coordonatele propriei nașteri statale. Astrograma natală poziționează America de Nord în 1778, odată cu Declarația de Independență, sub semnul planetei Pluto cu ascendent în Capricorn.

Elementele definitorii ale zodiei Capricornului sunt de natură patriarhală, zodia fiind un semn introvertit, ambițios, metodic și tiranic în eforturile de urcare pe scara socială.

În 2017, polemica socială din SUA a jonglat cu termeni ca guvern autocrat, capitalism feroce și radicalismul clasei conducătoare.

Speranța cosmică nu s-a epuizat. Iar astrologia continuă să traducă zarva stelelor și să sorteze cerul după nevoile noastre.