Unghiile galbene îți arată că au nevoie de îngrijire și tratament. Petele galbene care apar pe unghii pot avea drept cauză oja intens colorată, dar pot fi și un semnal de alarmă pentru anumite probleme de sănătate.

Unghiile frumoase și sănătoase nu sunt doar o chestiune de estetică. Ele reprezintă oglinda sănătății noastre. Problemele unghiilor, precum schimbările de culoare sau de textură, petele albe sau galbene, pot indica diverse infecții fungice, deficiențe nutriționale sau afecțiuni ale organelor interne (ficatul).

De ce am unghiile galbene?

Primul pas pentru curățarea unghiilor este să înțelegi de ce unghiile s-au îngălbenit. Dacă te confrunți destul de des cu această problemă, atunci ai nevoie de un diagnostic și de un tratament direct de la specialist.

„Unghiile galbene sunt rezultatul unei modificări cromatice a unghiilor, al cărui termen tehnic este Xantonichia. Această alterare a culorii unghiei este o imperfecțiune deloc neînsemnată, deloc de subestimat, foarte comună atât la bărbați cât și la femei. Nu este doar o problemă legată de aspectul exterior al unghiei, ci poate fi cauzată de numeroși factori diferiți și poate reprezenta chiar un semnal de alarmă. De aceea, este esențial să identificăm care este cauza îngălbenirii unghiilor, pentru a grăbi procesul de vindecare și a recăpăta o culoare naturală.”, explică Ema Elekes, expert OPI.

Cum scap de petele de pe unghii?

Vestea bună este că poți scăpa de petele galbene de pe unghii! Pentru a rezolva problema, multe femei apelează la soluții ușor de aplicat acasă, dar și la remediile naturale, tradiționale, cum este zeama de lămâie.

Suc proaspăt de lămâie

Acidul natural din lămâie este una dintre cele mai eficiente metode. Trebuie doar să-ți scufunzi mâinile într-un vas cu apă călduță și zeamă de lămâie și să le lași câteva minute până se înmoaie unghiile.

Pasta de dinți

O altă metodă de a scăpa de petele galbene este cu ajutorul pastei de dinți. Folosește o periuță de dinți uzată și curăță unghiile cu pasta de dinți de două ori pe zi timp de o săptămână. Unghiile tale ar trebui să fie din ce în ce mai albe și curate.

Apa oxigenată

Dacă unghiile galbene sunt afectate în profunzime și petele nu dispar, poți folosi peroxid de hidrogen sau așa numita apă oxigenată. Adaugă trei sau patru lingurițe de peroxid de hidrogen într-un bol cu puțină apă și lasă unghiile la înmuiat timp de două minute. Apoi, cu ajutorul unei periuțe de dinți freacă delicat suprafața unghiilor.

Clătește și aplică o loțiune pentru mâini. Pentru rezultate mai bune repetă procesul de două-trei ori pe săptămână.

Peroxid și bicarbonat

De asemenea, poți folosi peroxid de hidrogen combinat cu bicarbonat de sodiu: amestecul obținut din cele două ingrediente se aplică pe unghii și se lasă să acționeze câteva minute. După îndepărtarea acestuia, este întotdeauna bine să aplici o cremă hidratantă pentru mâini.

Cum previn pătarea unghiilor?

„Atunci când îți faci manichiura, recomandarea este ca întotdeauna să aplici o bază, astfel încât să minimizezi șansele de a-ți păta unghiile, pentru că se formează o barieră între unghie și ojă. O bază care întărește unghiile poate fi folosită sub orice nuanță de lac de unghii. Acest produs acționează ca o barieră de protecție între unghie și culoare pentru a preveni pătarea unghiilor naturale. De asemenea, foarte important este conținutul lacului de unghii folosit. Culorile și formulele care pătează sunt de obicei cele mai închise, precum mov, albastru, roșu aprins și negru”, punctează expertul OPI.