Cuprins
Pielea mâinilor se usucă și crăpa iarna, te ustură sau se înroșește imediat cum ieși din casă. Nu este de mirare că ai unghii fragile! Vasoconstricția vaselor de sânge care se află imediat sub piele și sub unghii este una dintre cauzele pentru care mâinile tale au de suferit în zilele foarte reci.
Îngustarea vaselor de sânge înseamnă o aprovizionare deficitară cu nutrienți a unghiilor, care capătă un aspect mai uscat, devin mai galbene și mai fragile și se rup ușor, mai ales dacă le-ai expus câteva ore la frig. Același lucru se întâmplă și cu pielea mâinilor, care capătă o culoare ternă și se crăpă mai ușor.
Folosește creme hrănitoare în fiecare zi
Mâinile și unghiile tale au nevoie de îngrijire și pe timp de iarnă, mai ales dacă ai unghii fragile. Iar primul ajutor o reprezintă cremele nutritive pe bază de miere, aloe vera sau gălbenele, cu diverse ingrediente emoliente și bogate în acizi grași și vitamine.
Dacă pielea mâinilor beneficiază de creme, atunci pentru unghii trebuie să folosești uleiuri hrănitoare care se aplică la baza lor, pentru cuticule. Uleiurile hrănitoare pentru unghii și cuticule au și ele în componența lor acizi grași benefici și vitamine. Ele se aplică zilnic prin mișcări circulare la baza unghiilor.
Folosește un scrub pentru exfoliere
În fiecare săptămână, ar trebui să folosești un scrub delicat care curăță pielea și unghiile și stimulează regenerarea pielii și creșterea unghiilor, după cum recomandă Diana Marandiuc, Education Manager OPI. „Înainte de a aplica crema pentru mâini și unghii, masează ușor scrub-ul și continuă cu o mască hrănitoare pentru mâini”, recomandă specialistul.
Manichiura scurtă, benefică pentru unghii fragile
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2025/02/unghii-fragile-unghii-casante-768x1024.jpg)
Cea mai bună soluție, dacă ai unghii fragile, care se rup ușor iarna, este să le tai scurt. „Dacă iarna, unghiile tale sunt mai fragile decât de obicei este absolut normal să riște să se rupă mai ușor decât în alte perioade ale anului. Poți folosi o pilă de carton sau de sticlă pentru a le scurta, dar ai grijă să le pilești într-o singură direcție. Această măsură de precauție permite evitarea micro-traumelor care ar putea slăbi și mai mult structura unghiilor iarna (și nu doar iarna!)”, punctează Diana Marandiuc.
Cea mai bună opțiune? Este cea a unei forme rotunjite: cea pătrată cu margini poate duce la ruperea mai ușoară a unghiilor, în cazul în care acestea sunt slăbite din cauza frigului. Într-o astfel de etapă, este, de asemenea, mai bine să eviți reconstrucția sau manichiura semi-permanentă. Mult mai bine, mai degrabă, să optezi pentru o ojă sau un lac pentru întărire care funcționează pentru a avea grijă de unghiile tale iarna.
Alte sfaturi utile pentru unghii fragile iarna
- Poartă mănuși călduroase, să îți ferești mâinile de îngheț în zilele foarte reci. Dacă îți îngheață degetele, unghiile au de suferit!
- Spală vase și curăță prin casă folosind mereu mânuși de menaj.
- Consumă alimente bogate în vitamine. Pentru a avea unghii frumoase, puternice și rezistente chiar și iarna, este bine să-ți aprovizionezi organismul cu fier, vitamine, în special A și B12, proteine, minerale și calciu, ușor disponibile în lapte, pește, carne slabă, legume și leguminoase.
- Folosește mai rar lacul de unghii sau oja, dacă ai unghii fragile, care se rup ușor iarna. Așteaptă să își recapete rezistența, înainte de a folosi iar ojă.
- Folosește uleiuri hidratante calde pe bază de uleiuri naturale cum ar fi uleiul de măsline ușor încălzit, ulei de migdale, ulei de cocos sau ulei de jojoba.