Parfumul este un accesoriu care dezvăluie despre tine mai mult decât îți poți imagina. Parfumul transmite celor din jur aspecte legate de personalitatea ta, de preferințele tale, reușind să te facă unică și să creeze o anumită stare de spirit. Sigur ți s-a întâmplat să treci pe lângă o colegă de serviciu sau pe lângă cineva într-un magazin sau pe stradă și să-ți spui: wow, ce parfum! Acesta este semnul că persoana respectivă știe să-și aleagă un parfum potrivit personalității sale. Ei bine, nu e atât de greu, dacă urmezi câțiva pași.

Trebuie să știi ce-ți place!

Pare ceva simplu, dar, adesea, când sunt multe opțiuni, nu mai știi ce-ți place și ce vrei. Este valabil în toate domeniile în care ai de făcut alegeri, așa că, înainte să-ți cumperi un parfum, identifică exact aromele și notele care-ți plac cel mai mult și care ai vrea să te însoțească toată ziua. Parfumurile pot fi florale, fructate, lemnoase etc. Criteriile de alegere depind de mirosuri familiare pe care le știi din copilărie, de personalitatea ta (dacă ești activă, sigur vei prefera aromele mai fresh), de emoții sau amintiri.

Ce sunt notele unui parfum?

Când citești descrierea unui parfum, vezi că sunt trei tipuri de note: de vârf, de mijloc și de bază. Notele de vârf sunt cele pe care le simți imediat după aplicarea parfumului, dar ele rezistă cel mai puțin – cam zece minute. Urmează notele medii, care persistă un pic mai mult decât cele de vârf, iar la final sunt notele de bază, care, de fapt, sunt cele ce rămân. Le simți cam la jumătate de oră după ce ai aplicat parfumul. Cel mai bine, când îți cumperi un parfum nou, așteaptă o oră. Abia atunci vei simți cum miroase în realitate parfumul în contact cu pielea ta.

Cum testezi un parfum nou?

O aromă pentru fiecare tip de piele. La fel cum suntem unici, la fel se simte diferit și parfumul pe pielea fiecărei persoane. Încearcă parfumul în punctele de puls ale corpului – încheietura mâinii, gât. Nu freca mâinile una de cealaltă. Lasă să intre în contact cu pielea și așteaptă suficient, până se simt notele de bază. Nu-ți cumpăra un parfum nou, încercându-l pe testere de hârtie, pe mână, în palmă sau pe piele.

Apă de toaletă sau apă de parfum?

Prima diferență vizibilă legată de acestea este prețul. De ce costă mai mult apa de parfum? Pentru că aroma acesteia rezistă mai mult. Deși ești tentată să investești într-o apă de parfum, e bine să ții cont că de preferat este ca aceasta să fie folosită seara. Nu puține sunt dățile în care poate te-a deranjat mirosul prea puternic de parfum în timpul zilei venit dintr-o anumită zonă la serviciu. Așadar, pentru zi, alege varianta apă de toaletă, iar pentru seară sau petreceri apă de parfum.

Unde aplici parfumul? Și cât?

Nu pe haine! Este prima regulă de care să ții cont. Parfumul se aplică întotdeauna pe piele, pe gât, decolteu, la ceafă, în spatele urechii, la încheietura mâinii. Alege doar unele zone din cele enumerate, pulverizează doar de două-trei ori și de la o distanță destul de mare. Nu folosi o cantitate mare de parfum deodată. Mai bine îl reîmprospătezi în a doua parte a zilei! Dacă ai pielea uscată, folosește cremă hidratantă înainte să aplici parfumul!

Cum păstrezi corect parfumul?

Nu păstra sticluțele de parfum în zone din casă cu lumină puternică, în bătaia razelor de soare sau în camere cu temperaturi ridicate. Poți păstra parfumurile în zone mai întunecoase, într-un dulăpior sau în șifonier. De asemenea, nici în baie, unde umiditatea este crescută nu e recomandat să-l ții. Ferește parfumul și de temperaturile foarte scăzute! Astfel, vei reuși să păstrezi aroma lui intactă mai multă vreme.

Citește și – Cât de bine este să păstrezi cosmeticele în frigider?

Alternează aromele!

Dacă ești conservatoare și ai un singur parfum pe care-l folosești de ani de zile, poate ar fi momentul să începi să mai faci unele schimbări. Nu alege un parfum doar pentru că este nou lansat, ci doar dacă ți se potrivește. Ai putea încerca diverse arome în funcție de momentul zilei, de ocazie sau de anotimp. Chiar și așa, specialiștii în frumusețe recomandă să nu folosești mai mult de două arome în aceeași perioadă sau în același anotimp.

Foto: 123rf

Citește și – Trucuri de frumusețe după 50 de ani