Pete pigmentare, înroșirea pielii, arsuri, iritații… Sunt doar câteva dintre problemele cu care te poți confrunta dacă nu folosești produse care să-ți protejeze pielea de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete. Iar dacă aceste afecțiuni se pot trata, e important să te gândești că există un pericol mult mai mare cauzat de radiațiile solare – cancerul de piele. Așa că înainte să te expui cu nonșalanță la soare fără a aplica o cremă cu SPF, gândește-te cât de simplu este să previi orice problemă a pielii.
Ce este SPF-ul?
Sun Protection Factor (SPF) sau Factorul de Protecție Solară (FPS) este un număr care poate ajunge până la 50+, pe care-l vezi inscripționat pe produsele pentru plajă. Acest număr îți arată cât poți să stai la soare fără ca pielea ta să fie afectată de razele ultraviolete. Afli această perioadă cu un calcul simplu. De exemplu, dacă ai pielea foarte albă care se înroșește după 5 minute de stat la soare și alegi un produs cu SPF 30, trebuie să înmulțești 5 cu 30 și astfel afli cât timp pielea va fi protejată. 150 de minute până când va trebui obligatoriu să reaplici crema.
Ce sunt razele UVA și UVB?
Razele UVA sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii, de degradarea acesteia și de apariția ridurilor. Acest tip de radiații penetrează pielea profund și distrug fibrele de elastină și colagen.
Razele UVB sunt cele mai periculoase pentru piele. Acestea provoacă arsurile solare și cauzează cancerul de piele. Având în vederea incidența crescută în ultimii ani a cancerului de piele, fii responsabilă și alege produse cu factor de protecție minimum 15 pentru tine și familia ta.
Citește și: Cele mai bune creme de protecție solară sub 100 de lei
Când trebuie aplicate cremele cu factor de protecție solară?
Răspunsul e simplu. De fiecare dată când pielea ta intră în contact cu soarele. Nu trebuie să fii la mare, în vacanță și să folosești SPF. În fiecare dimineață, înainte de a ieși din casă, chiar dacă mergi doar un sfert de oră prin soare, trebuie să aplici crema de protecție pe zonele expuse soarelui.
La fel de important este să nu aplici produsul când ai ajuns pe plajă, ci cu minimum 20 de minute înainte de expunerea la soare. Trebuie să reaplici crema de fiecare dată când ieși din apa mării sau din piscină, iar dacă stai la soare mare parte din zi, reaplică produsul cu SPF la fiecare două ore.
Cum alegi produsul cu SPF în funcție de tipul tău de piele?
Dacă ai pielea albă, care se înroșește ușor, alege SPF 30 minimum și păstrează această limită chiar și după ce începi să te bronzezi.
Dacă ai pielea deschisă la culoare spre închisă, te bronzezi ușor și te înroșești destul de rar, începe cu SPF 30 și după câteva zile, poți folosi 15.
Dacă ai pielea închisă, atenție! Și tu trebuie să folosești produse cu SPF. Există un mit care spune că pielea închisă la culoare nu se arde. Ei bine, ai nevoie de protecție solară, pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii sau alte afecțiuni mai grave.
Dacă ai multe alunițe, ai pielea extrem de sensibilă sau ai avut cancer de piele, expune-te cât mai puțin la soare, iar când o faci, folosește întotdeauna produse cu SPF 50.
Citește și – Vârstele frumuseții. Cum să îți îngrijești tenul la 30, 40 sau 50 de ani!
Cremă sau loțiune cu SPF?
Produsul cu SPF îl alegi în funcție de același criteriu ca atunci când îți cumperi crema de față. Dacă ai pielea uscată, ai nevoie de o formulă cremoasă, hrănitoare, iar dacă ai tenul mixt sau gras, evită formulele grase și alege-le pe cele oil-free, de exemplu loțiunile mai light. Vei asigura astfel atât o hidratarea corespunzătoare pielii, cât și o protecție optimă pentru un bronz sănătos și frumos. Nu uita de buze! Și acestea au nevoie de protecție solară. Folosește un balsam de buze cu SPF minimum 20. Găsești în farmacii diverse variante. Important este să aibă SPF.
Și părul are nevoie de protecție solară
Soarele, clorul din apa de la piscină, vântul, sarea, toate acestea dăunează părului tău pe timpul verii. Cumpără-ți produse de îngrijire, șampon și balsam, din game special create pentru vară și expunerea la soare. Prepară-ți acasă o mască pentru păr deteriorat în fiecare săptămână, iar de câte ori ieși din casă aplică un spray de protecție solară pentru păr. De asemenea și una sau două picături de ulei de argan aplicate pe vârfurile părului vor face minuni pentru podoaba ta capilară.
Foto: 123rf
Citește și – Pete maronii cauzate de soare. Cum scapi de ele? Sfatul specialistului