De fiecare dată când folosești fond de ten, indiferent de calitatea lui, pielea tenului se încarcă și nu mai poate respira în mod natural. Porii sunt astupați cu grăsimi și pigmenți de culoare, apar puncte albe pe care tu nu le poți observa ușor cu ochiul liber și așa-numitele puncte negre nu doar inestetice, ci și riscante pentru sănătatea tenului.

Toate fondurile de ten, oricât de bune ar fi ele, oricât de scumpe ar fi, conțin substanțe deosebit de periculoase. Dacă folosești fondul de ten zilnic sau cel puțin de 3 – 4 ori pe săptămână, pielea absoarbe treptat o parte dintre aceste substanțe și cu timpul îmbătrânește mai repede, apar ridurile, apar zone fragilizate, unde se formează pete inestetice.

Sursă majoră de substanțe toxice

Ține cont de faptul că producătorii de cosmetice nu sunt obligați încă, la fel ca producătorii de alimente, să treacă pe etichetă toate substanțele toxice pe care le folosesc. Orice fond de ten conține peste 20 de substanțe chimice, toate extrem de nocive pentru organism, cum ar fi: polymethyl methacrylate, formaldehidele sau polietilenglicolul. Toate aceste substanțe nocive sunt vinovate de îmbătrânirea prematură a pielii, apariția coșurilor și mai grav apariția unor forme de alergii și chiar favorizarea cancerului de piele.

Gândește-te de două ori înainte să folosești fond de ten zilnic și ține cont de riscurile la care te supui. Nu doar fondul de ten este nociv, ci și pudra, bronzantul, fardurile de toate genurile. Toate produsele cosmetice de tip farduri pot conține substanțe toxice precum methyl/propyl/butyl/ethyl paraben, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Propylene Glycol, talc, vopsele sintetice, Stearalkonium Chloride, lanolina, Imidazolidinyl urea şi diazolidinyl urea. Toate acestea sunt toxice şi creează alergii, dermatite, iritaţii, hiperpigmentare şi chiar cancer de piele.

Distruge bariera hidro-lipidică a tenului

Pielea noastră are o barieră de protecție care o menține hidratată. Formulele chimice toxice din fondul de ten distrug această barieră, chiar dacă îți cumperi așa numitul fond de ten hidratant. El pare maleabil și ușor de tolerat, dar cu timpul chiar și un fond de ten hidratant atacă tenul.

Nu confunda fondul de ten hidratant sau nutritiv cu crèmele de față, hidratante și hrănitoare! Cremele de bună calitate, care conțin ingrediente naturale, delicate cu pielea ta, te ajută și mențin tenul catifelat, hidratat, elastic și ferm. Dacă le folosești zilnic, vei întârzia cu câțiva ani apariția ridurilor.

Fondul de ten, chiar dacă are o formulă cremoasă și hidrantantă, conține prea multe substanțe toxice pentru piele care atacă în timp și provoacă daune ireversibile.

Blochează porii

Oricât ar fi de bun, un fond de ten blochează porii pentru a acoperi imperfecțiunile tenului. Chiar dacă scrie pe etichetă că este un produs non-comedogenic, citește cu atenție eticheta. Dacă regăsești prea multe substanțe complicate, cu nume greu de reprodus, nu este o formulă bună pentru piele.

Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să folosești fondul de ten, ci să îl folosești cât mai rar posibil și în zonele unde este cu adevărat nevoie. Fondul de ten, indiferent de calitate și componență chimică, blochează porii, favorizează acneea și apariția punctelor negre.

Favorizează apariția și adâncirea ridurilor prematur

Folosești fond de ten zilnic, de-a lungul unei perioade lungi de timp? În primii ani, vei fi încântată de aspectul tenului și nu vei observa că el se îmbolnăvește și se usucă treptat. Dar, la un moment dat, vei observa riduri care se accentuează tot mai mult, zone uscate pe ten și linii adâncite.  

Afectează profund pH-ul pielii

În mod normal, ph-ul tenului este cuprins între 5,5 și 6. Un astfel de pH arată că este un ten echilibrat, ușor acid. Să comparăm cu pH-ul apei care este 7, adică o valoare neutră, dar ideală pentru consumul uman.

Un ten uscat are un pH mai acid, el ajunge la valorile 4,5 – 5,5. La aceste valori, deja este un ten afectat, cu tendință de îmbătrânire prematură. Mai multe studii realizate cu diverse tipuri de fond de ten arată că acest produs cosmetic schimbă în timp pH-ul pielii, acesta scade spre valorile 4,5 sau 5, iar tenul devine mai acid.

Drept consecință, devine un ten bătrânicios, uscat, fragil, sensibil la atacul bacteriilor și micozelor, un ten care nu se mai poate apăra la fel de ușor de factorii nocivi din mediul înconjurător precum poluarea, praful, alergenii sau gazele de eșapament.

Cum să folosești fondul de ten în mod corect

Înainte de a aplica orice tip de machiaj, este bine să cureți fața cu un produs delicat și natural. Apoi folosește o cremă hidratantă de foarte bună calitate, cu ingrediente cât mai sigure.

Ulterior, este bine să aplici pe toată zona feței, pe gât, pe urechi și decolteu o cremă cu SPF cât mai sigură și delicată cu pielea feței.

Și abia apoi poți să folosești fondul de ten, doar în zonele cu probleme, unde poate masca unele pete sau imperfecțiuni, și nu pe toată fața!

Este recomandat să folosești fondul de ten sporadic, doar atunci când ai nevoie de un machiaj special, cu ocazia unui eveniment deosebit. Evită să folosești fondul de ten zilnic, îngrijește pielea cu loțiuni și crème cât mai delicate și bune și vei evita îmbătrânirea prematură!