Primul impuls este să încerci să le scoți pe neplăcutele puncte negre. Însă mâinile murdare, în combinație cu pielea uscată nu vor duce decât la iritarea și infectarea zonei respective. Punctele negre apar, de obicei, atunci când porii sunt dilatați, iar secreția de sebum pătrunde în aceste spații, unde, în contactul cu aerul oxidează, deci se închide la culoare. În general, persoanele cu tenul gras sau mixt au această problemă, și astfel se explică de ce zona nasului și a frunții este predispusă la apariția punctelor negre – pentru că este una dintre cele mai grase porțiuni ale feței. Cum poți scăpa rapid și igienic de punctele negre?

1. Benzile

Sunt ușor de aplicat: umezești zona respectivă, aplici banda, lași câteva minute, apoi o îndepărtezi. Însă nu sunt eficiente în cazul tuturor. Tocmai de aceea, este important să le găsești pe cele potrivite tipului tău de ten.

2. Baia de aburi

Este metoda clasică pentru curățarea porilor, însă nu este recomandată tuturor tipurilor de ten: dacă ai tenul uscat apelează la această metodă în caz de urgență, iar dacă pe față se observă vase de sânge dilatate, mai bine încearcă o altă metodă de îndepărtare a punctelor negre. Încălzește circa un litru de apă în care ai pus și flori de mușețel, pune apa într-un vas și poziționează-te deasupra vasului, cu un prosop care să-ți acopere capul, astfel încât vaporii să acționeze direct asupra feței. După 15 minute, cu ajutorul unei dischete demachiante îmbibate în zeamă de lămâie, curăță ușor pielea, insistând asupra zonelor-problemă. Comedoanele/punctele negre ar trebui să iasă ușor. La final, clătește cu apă rece pentru a închide porii.

Pune în aplica vorba: ”mai bine previi decât să tratezi” și respectă pașii esențiali de îngrijire a pielii, care includ și exfolierea săptămânală. Aceasta are rolul de a îndepărta celulele moarte de la suprafața pielii, care sunt, și ele, o cauză a apariției punctelor negre, precum și de a curăța tenul. Tot săptămânal, aplică o mască pentru îndepărtarea impurităților: argila este un ingredient-vedetă. Amestecă zeamă de grapefruit cu o linguriță de argilă cosmetică, apoi întinde compoziția pe ten, lăsând-o în jur de 15 minute. Îndepărteaz-o cu ajutorul unei dischete demachiante, clătește din abundență și aplică o cremă hrănitoare la final.

Sursa foto: 123rf.com