Cunoscută și sub denumirea populară piele cu „aspect de coajă de portocală”, celulita este rezultatul unei disfuncții metabolice, atunci când echilibrul lipolizei şi lipogenezei se face în favoarea depozitării. Diana Marandiuc, trainer Naturys România, îți explică detaliat cum apare acest dezechilibru și ce poți să faci pentru a reda suplețea și sănătatea pielii.

Ce este celulita?

Ţesutul adipos este responsabil de echilibrul energetic şi pune în funcţiune două mecanisme cu rol important în reglarea energetică a organismului, precum şi în menţinerea temperaturii corpului. Lipogeneza este procesul de prelucrare şi depozitare a lipidelor alimentare, pe când lipoliza este procesul de eliberare din rezervele de grăsime. La acest dezechilibru se adaugă fenomenul retenţiei de apă legat de circulaţia veno-limfatică deficitară şi dezechilibru hormonal.

Între lipidele aflate în circulaţie şi cele care sunt de rezervă există un schimb permanent ce menţine constant nivelul lipemiei (nivelul lipidelor în sânge). Atunci când lipemia creşte are loc depunerea de grăsimi ca rezerve tisulare şi sunt eliberate în circulaţie lipidele de rezervă.

De ce apare celulita?

În general, sunt doi factori importanţi care duc la apariţia celulitei: lipsa activităţii fizice şi alimentaţia neglijentă. Pe lângă aceştia mai putem adăuga stresul şi sarcina.

Citește și – Crema anticelulitică pe care o poți face acasă

Stadiile celulitei

Celulita de gradul I – este cel mai uşor grad de celulită şi se prezintă prin mici neregularităţi ale pielii. Apare permeabilitatea capilară şi reținerea apei în ţesutul adipos. Prin urmare se observă uşoare variaţii în volum ale ţesutului adipos. Suprafața pielii este aparent netedă. Însă, dacă este strânsă în pliu pielea de pe coapse, se observă aspectul de coajă de portocală. Acest grad de celulită se elimină relativ ușor, printr-o alimentație echilibrată și prin masaj anticelulitic.

Celulita de gradul II – la acest grad de celulită se diferenţiază fibrele de colagen. Aspectul de piele de portocală este evident şi fără a strânge pielea, mai ales în poziţia culcat.

Celulita de gradul III – este deja un grad avansat, iar aspectul de piele de portocală este foarte vizibil când stai în picioare. Apar micronoduli subcutanaţi, gropițe şi umflături. În acest stadiu celulita provoacă şi probleme de sensibilitate a pielii. Fiecare celulă grasă (adipocit) se poate mări în volum de până la 40 ori mai mare decât mărimea sa iniţială, înrăutăţind circulația sângelui şi a limfei.

Celulita de gradul IV – apar macronoduli cutanaţi. Aspectul de coajă de portocală este vizibil în orice poziţie. Afecțiunea în acest stadiu reprezintă o boală cu dereglări severe de circulație, dilatarea venelor, cu umflături masive.

Cum poate fi prevenită celulita?

„Să nu uităm  că dieta zilnică dezechilibrată joacă un rol important în apariţia celulitei. Consumul produselor crude, neprocesate termic va face ca sistemul digestiv să lucreze mai intens şi va arde un număr mai mare de calorii. Celulita mai poate fi prevenită şi cu un mod de viaţă activ. Este recomandat pe timpul zilei să facem mişcare minimum 30 de minute,” spune Diana Marandiuc.

Cum se tratează celulita?

Tratamentele de remodelară cororală în cadrul centrelor specializte reprezintă soluții performante. Recomand tratamentul cu bandaje de unică folosință, impregnate cu gel delicat, care conţine un procent ridicat de sare de la Marea Moartă sau cel cu Algele Marine Micronizate care sunt bogate în minerale, calciu, potasiu, magneziu și conțin o concentrație mare de iod.

Acasă, poți folosi creme şi geluri pe bază de cafeină, care reprezintă metoda cea mai testată, urmată de sport şi regim alimentar. Cafeina are proprietăţi anticelulitice şi are capacitatea biologică de a penetra bariera pielii. Aceasta acţionează prin stimularea descompunerii grăsimilor în timpul lipolizei. Este recomandat să se aplice pe zonele afectate în fiecare seară după duş o cremă care să aibă în componenţa sa extract de cafeină.

O altă recomandare ar fi duşurile calde-reci. Oscilaţia de temperatură a apei stimulează circulaţia periferică şi oxigenează ţesutul. Prin urmare, tonifică zona şi redă supleţea pielii.

Foto: 123rf

Citește și – 8 moduri sănătoase să elimini celulita