Operațiile de reconstrucție mamară cu implant nu sunt deloc ușoare însă rezultatele post chirurgicale sunt spectaculoase. Din păcate, deși programul național asigură câteva sute de intervenții gratuite, doar câteva zeci sunt efectuate în fiecare an.

Citește și: Cât de ”păcătoasă” este criza de colecist! Simptome și complicații

Anul trecut, statul a alocat fonduri pentru 800 de paciente. Nici măcar un sfert din bani nu au fost însă cheltuiţi, conform raportărilor prezentate de spitalele implicate. Aşa că finanţarea a fost redusă semnificativ. Anul acesta, casa de asigurări poate deconta doar 200 de endoproteze mamare gratuite. Implantul se face doar cu aviz de la medicul oncolog, dacă boala e sub control şi nu necesită radioterapie. Dacă boala e în stadii incipiente, reconstrucţia poate fi făcută imediat după extirparea sânului, la aceeaşi intervenţie. Cele mai multe românce nu fac însă nici o ecografie mamară pe an. Află târziu că au cancer mamar şi încep lupta cu boala în jungla sistemului sanitar.

Acestea sunt unitățile medicale unde se efectuează reconstrucțiile gratuite

Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti; Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arsenie” Bucureşti; Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti; Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri „Steaua”Bucureşti; Spitalul Militar de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucureşti; Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan Bucureşti; Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti; Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti; Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov; Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca; Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi; Spitalul Clinic Judeţean Oradea; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara; Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara; Institutul Regional de Oncologie Iaşi; Spital Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Citește și: