Punctele negre apar atunci când porii sunt încărcați cu un exces de grăsime, care, în contact cu aerul, primesc o culoare închisă. Sebumul are un rol bactericid asupra pielii, fiind compus din acizi grași și materii proteice.

În general, persoanele cu tenul gras sau mixt sunt mai predispuse să facă puncte negre. Atenție, punctele negre nu sunt o cauză a unei igiene precare.

Așa numita zona T – frunte, nas și bărbie, poate căpăta un aspect mai puțin plăcut.

Pentru că pielea este un organ sensibil, nu încerca mai mult de 2-3 metode pe săptămână pentru că riști să te rănești sau să te iriți, iar pielea va fi nevoită să producă și mai mult sebum.

Cum scăpăm de punctele negre

Baia cu aburi

Este o metodă eficientă de îndepărtare a acestora. Acoperită cu un prosop stai deasupra unui vas cu apă fierbinte în care ai fiert plante medicinale (mușețel, gălbenele, etc).
După acest pas porii s-au deschis, iar cu ajutorul unui tifon înfășurat pe degete presezi ușor pe zonele cu probleme. La final clătești cu apă rece care va închide porii.

Masca cu albuș de ou

Albușurile formează o mască ușoară și poate fi folosită pentru a curăța pielea, dar și pentru a reduce, pe viitor, riscul apariției punctelor negre.

Ai nevoie de albușul de la un ou pe care îl întinzi pe zonele dorite, spălate cu apă în prealalbil. Pe zona abia dată cu albuș pune o peliculă de tifon sau hârtie igienică. După ce s-a uscat mai adaugi un nou strat de albuș și tifon/hârtie. Al treilea strat este opțional.

După uscarea completă se îndepărtează masca și se cătește locul cu apă. Se aplică apoi crema nutritivă pe care o folosiți în mod normal.

Dacă nu lăsați straturile să se usuce bine între aplicări, metoda nu va da randament.

Miere și lapte

Ambele sunt bune pentru piele. Mierea este bactericidă, iar laptele conține acid lactic ce ajută la menținerea elasticității și supleții pielii. Amestecate ele acționează ca un adeziv.

Ai nevoie de 1 lingură de miere naturală, una de lapte și tifon sau fașe subțiri de bumbac sau discuri demachiante. Încălzește pentru 5-10 secunde cele două ingrediente, mai amestecă-le puțin, apoi le aplici pe zonele dorite. Produsul nu trebuie să fie fierbinte! Pune tifonul sau fașa peste și lasă să se usuce… cel puțin 20 de minute. Îndepărtează masca și clătește bine.

Masca cu scorțișoară și miere

Două ingrediente sănătoase pentru piele. Scorțișoara îmbunătățește circulația.

Ai nevoie de o parte scorțișoară, o parte miere, fașe de bumbac/discuri demachiante. Faci un amestec din cele două ingrediente, le aplici într-un strat subțire pe piele, iar la final presezi ușor fașa de bumbac. Lași să acționeze circa 3-5 minute, după care clătești. Această metodă este asemânătoare benzilor  pentru puncte negre din magazine.

Bicarbonat de sodiu și apă

Se face o mască din apă și bicarbonat și se aplică pe tenul cu probleme. Fă un masaj circular, ușor, iar la final clătește pielea.

Nu folosi prea des această metodă pentru că bicarbonatul de sodiu poate usca pielea, fiind sărat.

Bicarbonat de sodiu și zahăr

Le amesteci pe cele două și mai adaugi apă până formezi o pastă. Întinde masca pe față și las-o să acționeze până se usucă. Clătește bine la final, iar apoi aplică o crema hidratantă.

Miere și cafea

Pasta rezultată din amestecul celor două ingrediente se aplică pe zona cu probleme și se masează ușor, cu mișcări circulare. Se clătește la final.

Acestea sunt doar câteva dintre metodele prin care poți elimina punctele negre, la tine acasă. În magazine găsești produse care îți vin în ajutor precum benzile, măștile cu argilă, etc. Cel mai important lucru este să îți menții pielea pe cât se poate de curată.

Nu vei putea închide la maxim porii care sunt niște găuri ce găzduiesc foliculii de păr și glandele sebacee care îți acoperă corpul. Anumite procedee, precum aplicarea de suc de lămâie, pot reduce în dimensiune porii. Aceasta fiind astringentă provoacă contracția porilor.

Genetica, vârsta și expunerea la soare pot juca un rol important în ce privește sănătatea pielii. Nu există trucuri magice, ci doar remedii ajutătoare.

Sursa Foto: Flickr.com