Iată câteva lucruri care te vor ajuta să găseşti jacheta potrivită de iarna pentru tine sau pentru cei dragi.

Tipuri de jachete de iarnă

Există trei tipuri principale de jachete de iarnă. Pentru a afla care ţi se potriveşte, ar trebui să ştii pentru ce tipuri de activităţi intenţionezi să foloseşti jacheta. Persoanele care vor să exploreze oraşul au nevoie de un alt tip de jachetă decât cele care doresc să facă drumeţii pe munte.

Geci tehnice de iarnă

Jachetele tehnice sunt cea mai bună soluţie pentru cei care caută un grad mediu de căldură şi au nevoie de lejeritate pentru o gamă completă de mişcări în aer liber. Există mărci de jachete potrivite nu numai pentru vremea rece, ci şi pentru sporturi de iarnă, precum schiul sau alpinismul.

Aceste jachete includ mai multe caracteristici tehnice, precum gluga compatibilă cu căciulă şi fermoarele care blochează fluxul de aer în timpul activităţilor intense. În general, jachetele tehnice sunt mai uşoare decât cele casual pentru oraş şi, totodată, mai comprimabile şi mai uşor de ambalat.

Majoritatea jachetelor tehnice concepute pentru activităţi intense de iarnă au construcţia 3L – termen asociat cel mai adesea cu membrane precum GORE-TEX care utilizează un sistem de stratificare cu suprafaţa rezistenta la apă. Mai multe straturi pot însemna mai multă greutate, motiv pentru care multe jachete tehnice sunt proiectate pentru a reduce volumul şi greutatea, menţinând protecţia completă împotriva intemperiilor.

Haină de iarnă casual – pentru oraş

Această haină este opţiunea elegantă pentru iarnă şi este concepută pentru a asigura căldura şi lejeritatea mişcărilor necesare în mediul urban. Jachetele casual de iarna pentru oraş se pot găsi în diferite stiluri şi modele şi includ caracteristici care vizează confortul, precum gluga mare garnisită cu blană sau buzunarele căptuşite.

Pentru că geaca nu este destinată activităţilor intense, dacă este dotată cu caracteristici tehnice, acestea sunt mascate cu ornamente elegante, iar mărcile şi modelele sunt special concepute pentru a face faţă condiţiilor extreme de vreme, fără a compromite stilul.

Geci de iarnă Do-It-All

Unele jachete de iarnă oferă versatilitatea necesară celor care doresc o haină potrivită pentru orice ocazie. Aceste jachete vor avea caracteristici funcţionale pentru activităţile de iarnă, fiind destul de elegante pentru a fi purtate şi în oraş. Există modele concepute pentru zile lungi petrecute pe munte dotate cu izolaţie de puf care asigură confortul termic.

Se mai pot găsi modelele 3-in-1 care, aşa cum sugerează şi numele, sunt proiectate ca trei jachete într-una. Stratul exterior şi jacheta puff sunt opţiunea ideală pentru schi. Stratul exterior este un paravan perfect pentru vânt, în vreme ce jacheta puff se poate purta şi în oraş.

Diferite tipuri de izolaţie

Puful – Cu toate că asigură un confort termic sporit, puful nu este recomandat pentru condiţiile umede. Când se umezesc, penele şi puful se strâng în ghemotoace şi îşi pierd o mare parte din proprietăţi şi capacitatea de izolaţie. Dacă locuieşti într-o zonă cu ierni uscate şi reci, o jachetă izolată cu puf este ideală.

Izolaţia sintetică – Dacă petreci mai mult timp în zonele cu climă umedă şi rece, gecile cu izolaţie sintetică sunt cele mai bune. Cu toate că sunt mai voluminoase şi mai grele decât cele cu puf, acestea asigură confortul termic necesar, rezistă la climatul umed şi se pot achiziţiona la preţuri foarte atractive.

Rezistenţa la intemperii

Pentru a funcţiona bine in condiţii dificile, o jachetă de iarnă ar trebui să fie dotată cu un strat exterior rezistent la intemperii. Tratamentul hidrofug (acoperire DWR) este esenţial pentru a face faţă iernilor reci şi ploioase.

Jachetele cu o carcasă exterioară GORE-TEX sunt cele mai rezistente la intemperii şi fac faţă cel mai bine climatului umed. Dacă te confrunţi cu ierni umede şi temperaturi mai blânde şi ploaie, o jachetă de iarnă cu carcasa exterioară GORE-TEX poate fi cea mai bună soluţie.

Jachetele de iarnă cu acoperire DWR rezista foarte bine pe vremea umedă, dar nu fac faţă la apă la fel de bine că o jachetă cu membrana GORE-TEX. Dacă locuieşti într-o regiune cu ierni reci şi zăpadă multă, o jachetă cu acoperire DWR ar trebui să fie perfectă.