În primul rând, este important să știi ce modificări pot avea loc la nivelul pielii, după vârsta de 30 de ani. Odată ce te informezi în legătură cu acestea, vor fi mai ușor de acceptat, vei ști la ce să te aștepți și cum să le gestionezi. 

Riduri

Ridurile sunt cel mai frecvent motiv de îngrijorare atunci când vine vorba de această vârstă. Totuși, acestea nu apar brusc. Vei putea observa linii fine care se evidențiază odată cu trecerea timpului. Ridurile apar atât din cauza pierderii colagenului și elastinei din piele, cât și din cauza acțiunii radicalilor liberi, produși de radiații (cum ar fi razele UV). Fumatul, consumul de alcool și expresiile faciale repetate, cum ar fi încruntarea, sunt factori care grăbesc apariția ridurilor.

Prevenirea acestora este posibilă printr-un aport alimentar adecvat de vitamine și antioxidanți (vitamina C, E, A) și aplicarea topică a acestora. Vitaminele și antioxidanții se găsesc în serumuri faciale. 

Regenerare mai prelungită

Deoarece nivelul de colagen este mai scăzut, regenerarea celulară poate fi îngreunată. Acest lucru înseamnă, spre exemplu, că după o arsură solară, pielea își revine cu greu. 

Soluția pentru această problemă ar fi utilizarea unei creme de protecție solară ori de câte ori te expui la soare. Poți opta și pentru un fond de ten sau o cremă hidratantă cu factor de protecție. Cremele sau serumurile cu retinol pot fi, de asemenea, utile, deoarece au proprietăți antioxidante. Atât retinolul, cât și protecția solară au rolul de a proteja pielea împotriva razelor UV care distrug colagenul din piele.

Acnee 

Acneea poate apărea la această vârstă din cauza schimbărilor hormonale, stresului cotidian din această perioadă a vieții, sarcinii sau renunțării la anticoncepționale cu scopul de a obține o sarcină.

Specialiștii recomandă utilizarea unui cleanser blând, unui tratament topic pentru acnee, unei creme hidratante și unei creme cu protecție solară, aplicate în această ordine. Este important să ceri sfatul dermatologului pentru un tratament corect. Pentru a preveni această problemă, se recomandă controlul stresului, adoptarea unei alimentații sănătoase și activitatea fizică.

Cearcăne

Cearcănele sunt mai frecvente și mai evidente la femeile peste 30 de ani. Cauza principală este stresul, urmat de lipsa somnului odihnitor. O calitate scăzută a somnului poate apărea și din cauza utilizării excesive a dispozitivelor electronice care emit lumină albastră (laptop, telefon). 

Dormi minimum 7 ore pe noapte și evită alte activități la ore târzii. Limitează timpul petrecut în fața ecranelor și evită această activitate cu cel puțin 3 ore înaintea orei de culcare. Atunci când utilizezi telefonul, tableta sau laptopul, poartă ochelari cu filtru de protecție. Utilizează o cremă pentru ochi înainte de culcare. 

Pete brune

Petele brune sunt pete mici, mai închise la culoare decât restul pielii, provocate de expunerea la soare. Acestea nu dispar odată cu bronzul. Petele brune sunt o consecință a tulburărilor de pigmentare care apar odată cu vârsta. 

Utilizează o cremă de protecție solară de calitate, pentru a evita astfel de pete. Totuși, dacă observi apariția unor pete pe piele, este recomandat să mergi la medicul dermatolog, pentru a exclude posibilitatea unui cancer de piele. 

Piele uscată

După vârsta de 30 de ani, pielea își pierde strălucirea și catifelarea. Aceasta poate căpăta o textură uscată greu de gestionat, dacă nu îți îngrijești pielea din timp. 

Pentru a evita această problemă, exfoliază-ți pielea de 2 ori pe săptămână cu produse ce conțin alfa-hidroxi acizi care stimulează regenerarea pielii. De asemenea, este necesar să aplici o cremă hidratantă ce creează o barieră la nivelul pielii, menținând nivelul de hidratare. Bea 6-8 pahare de apă pe zi și folosește crema de protecție solară.

Iritații

După vârsta de 30 de ani, pielea se poate irita mai ușor. Așadar, după utilizarea anumitor produse sau la schimbările de temperatură, pot să apară pete roșii 

Specialiștii recomandă să nu utilizezi săpunuri clasice la nivelul tenului, deoarece pH-ul acestora este în general alcalin și modifică pH-ul pielii. Aceștia recomandă utilizarea unui cleanser blând, fără lauril-sulfat de sodiu. Dermatocosmeticele pot fi utile în caz de piele sensibilă – vezi aici produsele dermatocosmetice și cosmetice Sensiblu.

În concluzie, după 30 de ani pielea își poate schimba textura și pierde strălucirea. De aceea, este important să respecți o rutină zilnică de îngrijire.