Cât poți îngădui unui hair-stilist să experimenteze cu părul tău? Și care sunt micile detalii pe care trebuie să le ai mereu în vedere? Arabella Zadic, stilist Wella Professionals România, îți dezvăluie cele mai frecvente greșeli pe care le fac hair-stiliştii.

Lipsa comunicării

„În topul greșelilor se află lipsa comunicării. În prima fază, stilistul trebuie să efectueze o diagnoză și o consultanță corecte.  Este important ca acesta să stabilească de comun acord cu clienta linia tunsorii dorite, culoarea și lookul final”, recomandă Arabella Zadic.

Tot în această fază inițială, stilistul trebuie să identifice problemele scalpului și/sau ale firului, care pot fi rezolvate prin recomandarea unor produse de îngrijire pentru acasă. Acestea ameliorează starea de sănătate a parului, mențin linia tunsorii și intensitatea culorii pentru mai mult timp.

„Un aspect trecut de multe ori cu vederea este faptul că nu există un anumit număr de tunsori, ci mai multe tehnici de tunsoare. Un hair-stilist bun înțelege că tunsoarea se realizează personalizat, luând în calcul mai multe caracteristici, pentru a fi ajustată și individualizată “, subliniază Zadic. Părul încadrează fața, de aceea este important ca tunsoarea să accentueze trăsăturile simetrice, și să le estompeze pe cele asimetrice.

Stilistul nu are răbdare să asculte

„În primul rând, stilistul nu are răbdarea să asculte, ci preferă să realizeze o anumită tunsoare, preferată de el sau cea mai simplă din punctul lui de vedere, fără a lua în considerare elemente esențiale cum ar forma feței, trăsăturile, profesia clientei”, a adăugat specialistul. Pentru a evita astfel de probleme, este importantă realizarea unui tunsori potrivite formei feței, identificarea vârtejurilor și luarea în considerare a vârstei, meseriei și personalității clientei.

Citește și – Uleiul de păr: trucuri de la hair-stilist pentru un păr strălucitor

Alegerea greșită a nuanței pentru vopsirea părului

O altă greșeală comisă frecvent de stiliști vizează alegerea nuanței. Rolul acesteia este să pună în evidență culoarea ochilor și a tenului (tipologie cald/rece). Pentru un rezultat bun, trebuie luate în considerare și elemente precum genul și structura părului. Toate aceste  aspecte trebuie identificate de stilist în faza inițială, pentru a proceda corect și a obține un look final care să mulțumească clienta.

„Nu trebuie pierdută din vedere nici personalitatea clientei, pentru a evita greșeli precum o culoare prea puternică unei persoane timide, introvertite, un blond prea deschis, argintiu pe un ten măsliniu cald cu sprâncene foarte închise, un breton drept, plin pe o față de formă pătrată, și lista ar putea continua la nesfârșit”, a mai explicat Arabella Zadic.

Atitudinea stilistului: „eu știu mai bine”

O altă sursă de probleme ar putea fi și atitudinea stilistului, care uneori poate fi ușor arogantă, de genul „eu știu mai bine”.

„Desigur, stilistul știe ce are de făcut, dar acest lucru nu trebuie semnalizat dominant, ci este de preferat o atitudine înțelegătoare, de parteneriat, prin care poate obține liniștea și încrederea clientei că se află pe cele mai bune mâini”, a concluzionat Arabella Zadic.

Cum să comunici eficient la coafor?

Când mergi la coafor, e important să ai în vedere că la final tu trebuie să pleci încântată de rezultatul obținut. Ține cont de sfaturile de mai sus și, încă de la început, încearcă să stabilești o bună comunicare cu hair-stilistul. Uneori rezultatele nedorite se întâmplă și pentru că tu nu știi ce vrei, iar atunci când specialistul îți propune diferite variante de tunsori, ești nehotărâtă. Dacă simți că nu e niciuna potrivită pentru tine, spune-i direct și sigur veți găsi împreună o tunsoare care să fie pe placul tău.

Foto: 123rf

Citește și – Ce trebuie să știi când folosești placa de păr