În ciuda beneficiilor pe care le aduce epilarea IPL atât din punct de vedere a rezultatelor obținute, dar și a investiției financiare pe termen lung, multe persoane ezită încă să apeleze la această metodă din lipsă de informații. Află de la dermatolog ce este epilarea definitivă cu IPL, care sunt riscurile și avantajele.

Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, a enumerat cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știm despre îndepărtarea cu efect prelungit a părului nedorit de pe corp cu ajutorul luminii intens pulsate. Citește despre ce este epilarea definitivă cu IPL, care sunt riscurile și avantajele.

Citește și: 3 moduri în care te poate ajuta tehnologia IPL

Ce este epilarea definitivă cu IPL. Avantaje

Tratamentul IPL a devenit în ultimii ani una din metodele preferate de îndepărtare a părului nedorit de pe corp. Avantajele sunt că, într-un timp relativ scurt scapi de părul nedorit, cu riscuri minime. Procedura utilizează un fascicul de lumină intens pulsat pentru a îndepărta părul nedorit; lumina țintește cromoforul, pigmentul din firul de păr, iar căldură generată distruge foliculul pilos, inhibând creșterea viitoare a părului.

„Tratamentul IPL funcționează pe același principiu cu care îmbrăcămintea neagră absoarbe căldura într-o zi de vară, față de îmbrăcămintea albă care o reflectă. Fascicul de lumină absorbit de pigmentul din firul de păr se transformă rapid în căldură, care ucide foliculul pilos”, explică specialistul dermatolog.

Ce este epilarea definitivă cu IPL. Reacții adverse posibile

După tratamentul IPL în unele cazuri apare o ușoară sensibilitate și înroșirea pielii în zonele tratate, însoțite eventual de umflături foarte ușoare. Disconfortul poate fi atenuat prin aplicarea unui gel antiseptic calmant cu efect de răcire, urmând ca aceste reacții să dispară în decurs de una, maxim două zile.

Citește și: Epilarea cu ceară: cum previi iritațiile?

Ce este epilarea definitivă cu IPL. Beneficiile IPL pentru îndepărtarea părului

Există o serie de avantaje ale alegerii IPL pentru îndepărtarea părului în locul altor metode:

În primul rând, dispozitivele folosite sunt foarte eficiente și pot acoperi rapid suprafețe mari, astfel încât, în mod normal, tratamentul pentru un singur picior poate să dureze aproximativ 10-15 minute. Un alt avantaj este acela că părul nu trebuie lăsat să crească între ședințe, acesta putând fi îndepărtat cu ajutorul lamei – ceea ce este, de altfel, și recomandat”, explică dr. Laurențiu Vlădău.

Pe măsură ce ședințele sunt efectuate se va observa reducerea treptată a creșterii părului. Odată obținut rezultatul dorit, vor fi necesare tratamente de întreținere – însă timpul dintre ședințe va fi mai mare, până la 1 an.

Citește și: Epilarea cu benzi de ceară rece: ce pași trebuie să urmezi

Ce este epilarea definitivă cu IPL. Utilizarea de medicamente în timpul tratamentului

Este recomandată întreruperea oricărui tratament cu medicamente care provoacă fotosensibilitate cu cel puțin o săptămână înainte.

În această categorie intră antibiotice precum doxiciclina, deci în cazul în care este tratată o infecție, procedura IPL ar trebui să mai aștepte o perioadă. De asemenea, sunt de evitat și substanțele active puternice, cum ar fi retinoizii și acizi hidroxilici alfa, care pot face pielea mai vulnerabilă la soare și iritație în timpul perioadei de tratament. În cazul în care este urmat un anumit tratament medicamentos, este indicat ca medicul să fie consultat în prealabil cu privire la efectuarea unei proceduri IPL”, recomandă domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Citește și: 3 pași de urmat înainte și după epilat pentru o piele fără iritații

Ce este epilarea definitivă cu IPL. Pregătirea pielii de tratament

Înainte de procedură este necesar ca părul să fie îndepărtat cu lama, astfel încât fasciculul de lumină să atace direct rădăcina firului, și nu orice fir de păr aflat la suprafața pielii. Este interzisă folosirea epilarii cu ceară sau a epilatorului cu o lună înainte de sesiune deoarece rădăcina trebuie să rămână intactă pentru ca tratamentul să aducă rezultatele dorite.

Ce este epilarea definitivă cu IPL. În cât timp apar rezultatele

Fiecare om este diferit, astfel că numărul de sesiuni necesare pentru a vedea rezultate mulțumitoare variază de la un individ la altul. „Tratamentul IPL funcționează atunci când firul de păr se află în ritmul de creștere activă. Cum diferite părți ale corpului au rate de creștere diferite, poate dura mai mult sau mai puțin până apar rezultate vizibile, însă majoritatea clienților au nevoie, în medie, de șase până la opt ședințe de tratament”, explică specialistul dermatolog.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com