În prezent, cunoaștem mai multe decât oricând despre importanța somnului și efectele negative ale lipsei acestuia. Însă, din cauza lipsei timpului liber și a stresului zilnic, e comun să nu ne bucurăm de toate orele de somn necesare. Ca să poți adormi mai ușor, este indicat să faci câteva schimbări legate de mediul în care dormi. Temperatura, luminozitatea și mobila de dormitor pot avea o influență importantă asupra calității și cantității somnului. Patul și salteaua ar trebui să fie suficient de mari și confortabile. Totodată, e bine să fii selectivă când alegi piesele de mobilier pentru dormitor și să nu încarci camera. În schimb, alege mobilier de calitate, de dimensiuni potrivite în raport cu dormitorul.

Nu te odihnești suficient? Iată care sunt consecințele:

Oamenii obosiți par mai puțin abordabili

Somnul de frumusețe nu este un mit. Efectele acestuia asupra aspectului fizic au fost studiate printr-un experiment. Se pare că oamenii care nu dorm suficiente ore sunt evaluați de străini ca fiind mai puțin atractivi, sănătoși și abordabili. Totodată, participanții la experiment au fost mai puțin dispuși să socializeze cu persoanele care arată obosite, în comparație cu cele odihnite, potrivit CNN.

Unii cercetători explică acest efect dintr-o perspectivă evoluționistă. Mai exact, cercetătorii de la Institutul Karolinska consideră că, atunci când arătăm obosiți, e posibil să activăm un mecanism de evitare al bolilor în cei din jur. Bineînțeles, acesta nu este un proces de care suntem conștienți.

Lipsa somnului duce la creșterea în greutate

Mai multe studii arată că persoanele care dorm puține ore au tendința de a avea o greutate mai mare decât cei care se odihnesc suficient, potrivit Health Line. Impactul pe care are îl are somnul asupra greutății e de fapt mai mare decât se bănuia în trecut. Un studiu care a vizat atât copii, cât și adulți, a arătat că cei care nu dorm orele necesare au un risc de obezitate de 89%, respectiv 55%.

Una din explicațiile pentru aceste rezultate constă în mărirea apetitului atunci când nu dormim suficient. Lipsa somnului poate duce la creșterea nivelului hormonului care stimulează apetitul (ghrelin, cunoscut și ca „hormonul foamei”) și la scăderea celui care îl reduce (leptina). Prin urmare, somnul este esențial pentru menținerea greutății și devine chiar mai important în timpul curelor de slăbire.

Somnul insuficient îți afectează pielea

O noapte albă se poate „citi” pe fața noastră. Pielea își pierde din hidratare, pH-ul ei scade, iar tenul pare îmbătrânit. În plus, pielea se inflamează mai ușor, ceea ce are efecte neplăcute: episoade de acnee, creșterea sensibilității acesteia și a riscului de iritații. Scăderea nivelului de colagen și acid hialuronic este un alt motiv pentru care pielea noastră își pierde din strălucire atunci când nu ne odihnim.

Există un aspect care ne trădează în mod special oboseala. Cearcănele apar din cauză că pielea din acea zonă este subțire, iar, atunci când nu dormim suficient, vasele de sânge se dilată. Ochii umflați sunt un alt mod în care corpul ne poate spune să ne odihnim mai mult. Explicația pentru aceștia constă în acumularea de fluide din jurul pleoapelor. În legătură cu aceste problemele ale pielii, e bine de știut că, uneori, un somn bun poate face mai multe decât cele mai scumpe creme.

Majoritatea semnelor de oboseală se pot observa la nivelul feței. Pe lângă cele menționate mai sus, se numără și roșeața ochilor, paloarea și accentuarea ridurilor. Atât pentru păstrarea frumuseții, cât și a sănătății noastre, este important să dormim suficient în fiecare noapte.

Sursă foto: Shutterstock