Arabella Zadic, stilist Wella Professionals, explică de ce apar cojile sau mătreața și care sunt diferențele dintre ele.

De ce apar cojile și mătreața?

Exisă atât cauze extrene și interne.  „Printre influenţele externe amintim: poluarea, deshidratarea pielii din cauza încălzirii, a aerului condiţionat, tratament necorespunzător după operaţiunile de colorare sau permanent, radiaţiile UV”, spune Arabella Zadic.

„Pe de altă parte, dacă vorbim despre influenţe interne, menţionez: stresul, metabolismul neregulat, conţinutul anormal de hormoni şi vitamine, înaintarea în vârstă”, compltează specialistul.

Care sunt diferențele între mătreață și coji?

Manifestările cauzate de mătreaţă sunt diferite față de cele cauzate de coji. Mătreața apare pe un scalp (foarte) sensibil, pe când cojile apar în cazul unui scalp uscat, sensibil. E important să știi: cojile sunt doar temporare și apar din cauza umidității foarte scăzute care afectează stratul cornos.

Ce înseamnă scalp sensibil?

Cum ajunge scalpul să fie sensibil? În cazul unui scalp sensibil, bariera naturală protectoare a pielii este dispusă la iritaţii mult mai uşor şi de aceea aceasta nu îşi poate îndeplini funcţia protectoare. Agresorii precum aerul cald, aerul rece și produsele chimice pătrund prin această barieră şi penetrează pielea. Scalpul reacţionează inflamându-se, înroşindu-se, tensionându-se.

Specialistul spune cî sensibilitatea pielii variază şi în funcţie de anotimp: pielea este mai sensibilă iarna decât vara. De ce? Pentru că nivelul de umiditate redus face ca hidratarea barierei protectoare să fie şi ea redusă, ceea ce înseamnă că scalpul este deshidratat. Un scalp uscat este un scalp sensibil. Bariera sa naturală protectoare funcţionează doar dacă este hidratată.

Cum îți dai seama că ai scalp sensibil ?

Este înroşit.

Este tensionat, simţi nevoia să te scarpini.

Este uscat, sensibil, cu mătreaţă fină.

Pentru a preveni apariția cojilor sau a mătreții este important să folosești produse pentru scalp sensibil. Le găsești în farmacii sau în saloanele profesionale. De asemenea, fii atentă ca atunci când le alegi, șamponul și balsamul să aibă și ingrediente care asigură o hidratare optimă a scalpului.

Foto: 123rf