Atunci când cumperi un deodorant, ai curiozitatea să te uiți la lista de ingrediente? De cele mai multe ori răspunsul este negativ, și asta pentru că denumirile acestora nu-ți spun mai nimic. Și totuși, informația în legătură cu acestea este esențială, dacă vrei să eviți anumite probleme de sănătate.

Recent, o echipă de experți ai Consiliului Consumatorilor din Danemarca a realizat în România o analiză a 31 de deodorante, care a scos în evidență faptul că multe dintre aceste produse conține substanțe dăunătoare organismului.

Parfumuri sintetice

Există o serie de substanțe aromatizante care pot provoca alergii. Printre acestea se numără: Alpha-isomethyl ionone, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Coumarin, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Isoeugenol, Limonene și  Linalool. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.

BHT (Hidroxitoluen butilat)

Este un compus chimic găsit în 29% dintre produsele analizate. Acesta este folosit cu scopul de a încetini deteriorarea cosmeticelor sau produselor de îngrijire personală. Însă în concentrații mari, BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului și apariția de tumori, poate produce astm și probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele și ochi și de asemenea este potențial cancerigen şi posibil perturbator al sistemului endocrin

Siloxani

O a treia categorie este reprezentată de substanțe precum ciclopentasiloxan sau cyclomethicone, ingrediente pe bază de silicon folosite în industria cosmetică pentru a înmuia, netezi şi hidrata. Aceste ingrediente sunt suspectate pentru producerea de perturbări ale sistemului endocrin, imunitar şi aparatului reproducător. Sunt nocive pentru mediul înconjurător.

 

Copyright: andrearankovic / 123RF Stock Photo