Înainte de a afla ce e factorul de protecție solară, e bine să știi ce sunt razele ultraviolete și ce afecțiuni determină la nivelul pielii. Acestea sunt de trei tipuri: UVA, UVB și UVC. Radiațiile UVB sunt cele mai periculoase, ele provoacă arsurile solare, afectează pielea iremediabil și pot duce la apariția cancerului de piele. Cele UVA sunt responsabile de apariția ridurilor, îmbătrânirea și degradarea prematură a pielii. Razele de tip C sunt filtrate de atmosferă și nu ajung la noi, așa că nu trebuie să ne facem griji în privința lor.

Având în vedere numărul cazurilor de cancer de piele care este în creștere de la an la an, pe lângă un control dermatologic anual în care să-ți verifici alunițele, este obligatoriu să folosești produse cu factor de protecție solară.

Citește și – Dermatologul te învață să faci plajă

Ce este SPF (factorul de protecție solară)?

SPF (Sun Protection Factor) sau FPS (Factorul de Protecție Solară) este reprezentat de un număr care îți arată timpul în care poți să stai la soare, iar pielea ta este protejată de razele UVB. Pentru aceasta, e bine să știi după cât timp pielea ta se înroșește dacă nu folosești cremă de protecție solară. Un exemplu: dacă pielea se înroșește după cinci minute de stat la soare fără SPF și folosești o cremă cu SPF 15, aceasta te va proteja 75 de minute (5×15 minute).

De ce trebuie să folosești produse cu SPF?

Cum alegi factorul?

Cel mai important este să ții cont de fototipul pielii tale. Dacă ai pielea foarte albă (în general persoanele cu păr roșcat), trebuie să știi că nu te vei bronza mai deloc, iar pielea rezistă cinci minute fără să se ardă. În cazul pielii deschise la culoare (fototipul 2), aceasta rezistă 10 minute fără să se ardă, iar pielea deschisă spre închisă (fototipul 3) rezistă 30 de minute fără să apară arsuri. Pielea închisă ăi foarte închisă (fototipuri de la 4 la 6) rezistă de la 45 de minute fără să se ardă. În funcție de acestea, îți alegi factorul de protecție și aplici regula de mai sus pentru a ști câtă vreme ai pielea protejată.

Despre UVA și UVB

Există produse cosmetice care asigură protecție atât împotriva razelor UVB, cât și UVA. Citește cu atenție eticheta și, pe cât posibil, încearcă să alegi o astfel de cremă. Pielea va fi protejată atât de arsuri, cât și de îmbătrânirea prematură.

Ce produse cu SPF folosești?

Dacă ai pielea uscată, alege formule cremoase, emoliente, care să ofere, pe lângă protecție, și hrănire. Dacă ai pielea mixă sau grasă, caută produse cu formule neuleioase. De asemenea, e important ca pentru față să folosești creme, loțiuni sau spray-uri special create pentru această zonă, mai delicată.

De ce trebuie să folosești produse cu SPF?

Când trebuie aplicate produsele cu SPF?

Ioana Dumitrache, make-up artist: „Tot timpul când ne expunem razelor UV. În cazul machiajului, crema cu SPF va fi prima aplicată, iar când vă pregătiți să ieșiți din casă, aveți grijă să lăsați să treacă 20 de minute după aplicarea produsului de protecție, pentru ca acesta să îți poată face efectul.”

Foto: 123rf

Citește și – Reguli pentru ten când stai la soare